ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе сборник с нови непубликувани проповеди на Лимасолския митрополит Атанасий

02 юли 2015 11:41, Ловчанска митрополия
сборник с нови непубликувани проповеди на Лимасолския митрополит Атанасий

На книжния пазар в България излезе нов сборник с непубликувани досега, дори и във виртуалното пространство, проповеди на един от най-обичаните съвременни проповедници на Православието - Лимасолския митрополит Атанасий. Книгата, която носи името "Думи за живот", е подготвена от Ловчанска света митрополия и се отпечатва с благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Тя е част от поредицата на Ловчанска св. митрополия "Аз съм Пътят, и Истината, и Животът". Преводът е на богослова Константин Константинов, който живее в Лимасол и лично познава митрополит Атанасий, и който е добре известен на православната аудитория в България с многобройните си преводи на най-големите съвременни гръцки проповедници.

Първата част на сборника съдържа беседи на владика Атанасий, повествуващи за великите съвременни подвижници на 20-ти в. - Арсений, Паисий, Порфирий, Йаков и Филотей, които, с изключение на св. Арсений, той лично е познавал и е имал рядката възможност да общува с тях и да бъде свидетел на многобройните им благодатни дарове. Разказът на Лимасолския митрополит е изключително жив, с особена сила завладява вниманието и проникновено изобразява личностите на тези духовни великани на нашето съвремие. Немалко място е отделено и на поразителните чудеса, ставали по молитвите на светите старци - чудеса, на които митрополит Атанасий или е бил свидетел, или познава хората, с които са се случили.

Във втората част на сборника Лимасолският митрополит съсредоточава своето слово върху различни аспекти на православното богословие и духовен живот. Тук са засегнати различни теми: за съвременния стрес и безпокойство, за борбата със страстите и очистването то тях, за страданията и скърбите в живота, за духовната незрялост, за човека като икона на Бога и Божията любов и др.

Книгата е с обем от 192 стр. и се продава на цена от 6 лв. В близките дни ще бъде разпространена в столичните храмове и църковни книжарници, а също така може да бъде закупена директно от Ловчанска св. митрополия.

За църковните настоятелства и книжарници има търговска отстъпка.

За повече информация или поръчки свържете се нас на адрес:

redaktori@predanie.bg

тел. 0888 286 937

По-долу поместваме съдържанието на сборника:

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор

Свети Арсений Кападокийски

Старец Йосиф Исихаст

Свети Порфирий Кавсокаливит

Свети Паисий Светогорец

Старец Йаков Цаликис

Старец Филотей Зервакос

По-добре смирен грешник, отколкото “свят” горделивец

Синдромът на перфекционизма

Човекът е икона на Божията любов

За душевните промени

Очистването от страстите

Трагедията на съвременния човек

Благодат има там, където има кръст

Духовната незрялост

източник: http://predanie.bg/

 

 

Снимки

сборник с нови непубликувани проповеди на Лимасолския митрополит Атанасий сборник с нови непубликувани проповеди на Лимасолския митрополит Атанасий
« предишна новинаследваща новина »