ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническо ръкоположение в Сливен

10 февруари 2010 12:36, Сливенска митрополия
В народния календар св. Харалампий се счита за покровител на пчеларите

10 февруари 198 г. от Рождество Христово. На тази дата мъченически пострадал за Христовата вяра 113-годишният свещеномъченик Харалампий, епископ на гр. Магнезия, в местността Тесалия. Позорната присъда била изпълнена по заповед на жестокия гонител на християните римския император Септимий Север (196-210). ”Господи – казал великият мъченик, преди да предаде душата си на Бога, - Ти знаеш, че човеците са плът и кръв. Прости им греховете и излей Твоята благодат над всички”. След тези думи, преди палачът да отсече главата му, той предал духа си на Бога, за да бъде причислен към сонма на хилядите Христови мъченици.

По повод празника на свети свещеномъченик Харалампий Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отслужи св. Литургия в катедралния храм ”Св. Димитър” в гр. Сливен в съслужение със свещениците Павел Янков и Йоан Петров и епархийския дякон, йеродякон Калист. По време на Литургията той ръкоположи в свещенически чин дякон Йордан Костадинов Петков.

Новоръкоположеният свещеник Йордан Костадинов е роден през 1983 г. в с. Поповица, Пловдивска епархия, в семейството на потомствени свещеници. Дядото и вуйчото на отец Йордан са свещеници. Завършил е Пловдивската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет ”Св. Климент Охридски”. След като премине през задължителния едномесечен клирически стаж, свещеник Йордан Костадинов ще бъде назначен на вакантно место в енория на Сливенска епархия.

В края на Литургията Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий благослови дошлите в храма пчелари и освети донесения от християните мед.

В народния календар св. Харалампий се почита като покровител на пчеларите и господар на всички болести. Пчеларството е един от най-древните поминъци на човечеството още от времето на бронзовата епоха. След Христа то още повече се разпространило, тъй като добиваният восък се използва за изработване на восъчни свещи, които са неразделна част от християнското богослужение. Пчеларството е сред препоръчителните занимания за православното духовенство. Медът, восъкът и прополисът се считат за едни от най-екологично чистите продукти, с антибактериални свойства (в който няма ГМО), затова се използват и за лекарства.

 

 

Снимки

Свещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в СливенСвещеническо ръкоположение в Сливен
« предишна новинаследваща новина »