ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Връщане на мощите на преп. Йоан Рилски

02 юли 2015 22:07, Рилска света обител
Бдение

На 1 юли Православната ни Църква отбелязва Връщането на мощите на Преподобни Йоан Рилски Чудотворец в основаната от него света обител, през 1469 г. Няколко века раклата с нетленното тяло на Рилския светец пребивавала извън пределите на Рилския манастир. През всичкото това време, обаче, тя била извор на изцеления и на безброй други чудеса, с които преподобни Йоан продължил да прославя Бога, а Бог го прославил сред всички останали православни народи. В чест на завръщането му в Рилската света обител било установено всяка година на този ден да се отслужва празнична богослужба в знак на благодарност към Всевишния за великата Негова милост към братството на обителта, както и да се изпроси застъпничеството на свети Йоан пред Небесния Отец за своите чада – братята на светата Рилска обител и за целия български народ.

На 30 юни от 20:00 ч. започна тазгодишната прослава на това чудно събитие. Беше отслужено всенощно бдение, предстоявано от скъп приятел на Рилската света обител – Синайският епископ Йероним, викарен епископ на Румънския патриарх Даниел, дошъл специално да съучаства в нашата радост. Многоуважаеми гости на този празник бяха също и Високопреосвещените митрополити Варненски и Великопреславски Йоан, както и Неврокопски Серафим. На дясната певница се отличи сборна група от псалти, ръководена от г-н Андрей Касабов – секретар на Софийска митрополия, а на левия клирос за поредна година гостуваха псалти от гр. Букурещ в Румъния, под ръководството на свещ. Кристиян Тодиряну. От различни епархии на страната бяха дошли също свещенослужители и монаси, а многобройният народ изпълни централния манастирски храм и с благоговение участва в продължилото до малките часове на нощта богослужение.

На следващата сутрин в 09:00 ч. бяха посрещнати архиереите за отслужването на светата Литургия. Тя бе предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В съслужение с него бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Преосвещеният Синайски епископ Йероним, Преосвещеният игумен на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий, Преосвещеният Главиницки епископ Йоан, архимандрит Герасим – гл. секретар на Св. Синод, йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий от братството на светата обител, свещенослужители от столицата и други епархии, както и свещеници от Украинската православна църква. Сред официалните лица, дошли да уважат празника, бяха Областният управител на Кюстендил г-н Виктор Янев, кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, директорът на Природен парк „Рилски манастир” г-н Димитър Григоров, заедно с почти цялата администрация на Природния парк, проф. Иван Димитров и др.

След като свещенослужителите се причастиха със светите Дарове, към светата Чаша пристъпи и значителен брой от вярващите в храма. Слово за празника произнесе Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в което той напомни думите на св. ап. Павел към Коринтяни, че тялото е храм на Духа Светаго (1 Кор.6:19), а Рилският Чудотворец, както и много други светии с придобитата си от Бога нетленност са жива проповед на тези думи. Обърна внимание и на чувството, с което вярващият трябва да пристъпва към светите мощи, като задължително условие, за да се усети благодатната им сила. Призова всеки един от нас да използва близостта на свети Йоана, за да изпроси онази силна вяра, с която да придобием всички добродетели, към които сме призвани.

В края на светата служба благодарност към гостуващите архиереи отправи игуменът на светата обител – Адрианополски епископ Евлогий. От своя страна Синайският епископ Йероним също изказа своята признателност за оказаната му чест отново, но този път като епископ, да съслужи пред раклата на преподобни Йоан. Предаде поздравите на Негово Блаженство Патриарха на Румъния Даниел, както и радостта, която той е изразил, когато е разбрал за отправената от Рило-манастирското братство покана към неговия викарий.

Поклонението пред мощите на Рилския светец продължи почти до началото на вечерното богослужение, въпреки интензивния дъжд през целия ден.

 

 

Снимки

БдениеБдениеБдениеБдениеБдениеЛитияЛитияЛитияЛитияБдениеПомазание с елей от кандилото на светецаПосрещане на АрхиереитеПосрещане на АрхиереитеВзимане на времеПразнична Света ЛитургияНеврокопски митрополит СерафимПразнична Света ЛитургияСинайски епископ ЙеронимАдрианополски епископ ЕвлогийПразнична Света ЛитургияГлавиницки епископ ЙоанПразнична Света ЛитургияРаклата с мощите на преп. ЙоанПразнична Света ЛитургияПразнична Света ЛитургияПразнична Света Литургия
« предишна новинаследваща новина »