ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дипломираха се семинаристите от випуск 2015 г. на Софийската духовна семинария

02 юли 2015 18:13, СДС
Празник в Софийската духовна семинария

На 29 юни, когато отбелязваме празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел, Тивериополският епископ Тихон връчи дипломите на семинаристите от випуск 2015 г. Тази година завършват общо 12 ученици от редовния петгодишен курс на обучение и 20 курсисти от двугодишния паралелен курс на обучение.

За празника еп. Тихон отслужи божествена св. Литургия в съслужение с ефимериите на семинарията – свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, и гости свещеници.

В словото си еп. Тихон благодари на преподавателите и възпитателите за положените старания и усилия през годините в обучението на семинаристите. Благодари и на всички за молитвеното участие. На семинаристите сподели колко важно е било обучението за него в семинарията. Той им каза, че животът на един семинарист остава завинаги свързан с Христос и Църквата, защото това е служението, към което Бог го е призовал.

В поздравителното си слово г-н Димитър Костадинов – и.д. ректор на семинарията, благодари, че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е определил преосвещения епископ Тихон да връчи дипломите на абитуриентите. На завършващия випуск напомни, че семинаристите са избрани да благовестят словото Божие по примера на светите апостоли. Той им пожела да носят Христос в сърцето си и с трепет и боязън да изпълняват това отговорно служение пред Бога.

Тази година бяха наградени петима ученици от редовния 5-годишен курс за отличен успех и изрядно клиросно служение. Отличник на випуска е Войден Божков, който завърши средното си образование с пълно отличие.

Проповед за празника произнесе Ботьо Димитров, който е сред завършващите с отличен успех.

Поздравителна реч, отправена към преподавателите, произнесе и йеромонах Стефан – един от отличниците на випуска. Той благодари на ректора, учителите и възпитателите за търпението и помощта, оказана им през годините на тяхното обучение.

Сред официалните гости на тържеството беше и г-жа Ваня Станчева, старши експерт при Регионалния инспекторат по образованието, София-град.

Тържеството завърши с връчването на дипломите на завършващите ученици и курсисти от Тивериополския епископ Тихон. Заедно с дипломата всеки семинарист получи и Свещено Писание, подарък от Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод.

Текст и снимки: Слави Спасов

 

 

Снимки

Празник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинарияПразник в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »