ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бдение за св. Харалампий в гр. Видин

10 февруари 2010 13:28, Видинска митрополия
Бдение за св. Харалампий в гр. Видин

На 9 срещу 10 февруари в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” на гр. Видин бе отслужено кратко бдение по примера на Светогорския богослужебен чин за отбелязване деня на св. Харалампий.

Бдението бе отслужено от Негово Всепреподобие йеромонах Самуил, ефимерий в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец”, гр. Видин, като молитвените песнопения на вечерното и утриното богоглужение бяха изпълнени от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм, и иконом Славейчо Борисов, ефимерий при същия храм.

Песнопенията на светата Литургия изпълни богомолният народ, който се бе стекъл, за да почете паметта на светия Христов мъченик и да въздаде хвала на Бога за всичките Му благодеяния към нас.

Молитвеното бдение бе духовно украсено с последованието на петохлебието. След св. Литургия бе извършено и традиционното освещаване на меда и продуктите, добити от безспирния труд на пчелите.

По време на причастяването на духовенството в светия олтар, от клиросните певци бе изпълнен молебният канон на св. Харалампий за предпазване от всяко зло на всички присъстващи и на всички хора по всички краища на земята.

Бдението бе отслужено за вдъхновение и грижа към всички, които поради ежедневни и ежеседмични ангажименти не могат да присъстват на светата Литургия и да се докоснат и присъединят към духовната радост на Евхаристията. Такива са почти всички богомолци, които Видинската епархийска църква в своята безпределна грижа се стреми да обгрижва и подтиква към духовен живот.

Въпреки непоносимите ниски температури във и извън храма, богомолният народ издържа стоически и с това показа, че нищо не може да го отлъчи от любовта Христова.

Във всички храмове на епархията тържествено бяха извършени служби в памет на светеца и за призоваване молитвената помощ на св. Харалампий.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Димитър Колев

 

 

Снимки

Бдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. ВидинБдение за св. Харалампий в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »