ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на св. свщмчк Харалампий бе отбелязан с празнична св. Литургия в семинарския храм, където се съхранява частица от мощите на светеца

10 февруари 2010 16:29, СДС
Светата частица от мощите на св. Харалампий и икона на светеца

Днес, 10 февруари, ден на св. свщмчк Харалампий Чудотворец и на св. свщмчк Порфирий, св. свщмчк Анастасий, архиепископ Цариградски, и на св. мчца Валентина, в храма на Софийската духовна семинария, с благословението на отец-ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, празничната богослужба оглави Негово Всепреподобие йеромонах Исаак в съслужение с ефимерия свещеник Константин Цанков.

На клироса - Негово Високопреподобие архимандрит Евтимий огласи светата Литургия с участието на семинарска певческа група.

Проповед за живота и мъченическия подвиг на св. Харалампий, епископ в Магнезия, Мала Азия, пострадал за Христовата вяра в края на II век, произнесе г-н Николай Пенев. Той припомни твърдостта на светеца като проповедник на вярата в Господ Иисус Христос, търпението и мъжеството, с които е понасял страданията, и чудесните прояви на Божията сила при неговото оздравяване, станали причина множество езичници да приемат Христовото учение. Накрая изтъкна примера на светеца, когато заведен на мястото на наказанието, вдигнал ръцете си към небето и се помолил, включително и за своите мъчители, Бог да излее Своята благодат над всички.

Семинарската църква е един от малкото столични храмове, в които се съхранява частица от мощите на св. свщмчк Харалампий. Светата частица е получена през 2002 г. по повод юбилейното честване през следващата година на 100-годишнината от основаването на Софийската духовна семинария. Мощите са предадени от Националния исторически музей на тогавашния ректор архимандрит Сионий, сега Велички епископ, викарий на Видинския митрополит. За постоянно поклонение светата частица е положена в проскинитария, в южната средна част на храма.

В края на св. Литургия бе осветен пчелен мед – традиция, която се основава на разказа в житието на св. Харалампий за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има лечебни свойства.

Отец Исаак благослови богомолците, дошли за празника в семинарския храм, като им пожела крепко здраве, благополучие в делата и духовно преуспяване.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Николай Пенев

 

 

Снимки

Икона на св. Харалампий в храма на Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинарияПразникът на св. Харалампий в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »