ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Харалампий в гр. Търговище

10 февруари 2010 16:33, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Благословеният мед

Днес Православната църква почита св. Харалампий. В храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище беше отслужена Божествена света Литургия от архиерейския наместник на гр. Търговище иконом Славчо Проданов. След това по традиция беше осветен пчелен мед.

Производството на мед е поминък на много хора от града и околностите.

Изминаха 10 години от първите стъпки на пчеларите от Общинския браншови съюз „Нектар” гр. Търговище, от когато те влизат в храм „Св. Йоан Рилски” и освещават труда на своя живот – пчелния мед.

Иконом Славчо Проданов отправи поздрав към местните пчелари:

„С голямо желание и любов пчеларите от Общинския браншови съюз „Нектар” очаквате този народен празник – Св. Харалампий. Пчеларството може да е един от най-важните отрасли на националното стопанство, но е описано твърде бегло в нашата селскостопанска литература. Съществуват общи публикации, от които ние можем да съдим за неговото далечно съществуване. В много църковни и летописни съчинения се описват пчелата и нейните продукти – медът и восъкът, като важни хранителни и лечебни средства. Историята на пчеларството е тясно свързана с културното и духовно издигане на славянобългарското население, поради което тя не може да се разглежда откъснато от него. Няма светъл ден в българския дом, в светата Църква без присъствието на восък и мед, които служат като символ на вярата, а и хората чрез тях са намирали сили и бодрост в своя живот. За тези сили и бодрост се грижите вие – нашите пчелари, които днес сте в Божия дом, и всички да се помолим заедно със свети Харалампий Бог да покровителства вас и вашите пчелни стопанства:

„За мене, Господи, и това е най-великата милост, че Ти ме удостои да видя страшната Твоя слава; но, Господи, ако Ти е угодно, въздай слава на Твоето име – нека на онова място, където ще почиват моите мощи, и където ще се почита паметта ми, нека там да няма нито глад, нито мор, нито смъртоносни ветрове, които погубват плодовете, а на това място да се възцарят мирът, благоденствието и изобилието на пшеница и вино; и спаси, Господи, душите на онези хора; нали Самият Ти знаеш, че хората са плът и кръв, затова прости им греховете и им дай изобилие от земни плодове, та те като се насищат и наслаждават, сред трудовете си, да прославят Тебе, своя Бог - Подателя на всяко благо; а росата, която пада от небето, да им бъде за изцеление. Господи, излей над всички Твоята благодат!”

Регионалната библиотека „Петър Стъпов" - Търговище и браншовият съюз „Нектар" организираха изложба на пчелни продукти с дегустация и среща-разговор за екологичното значение на пчеларството, посветени на Деня на св. Харалампий.

Текст: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Освещаване на водатаОсвещаване на медаЕлемент от иконостаса в храма
« предишна новинаследваща новина »