ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе представител на БПЦ-БП в 21-вата Павлиада във Верия

05 юли 2015 14:17, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан представляваше БПЦ-БП на 21-вата Павлиада във Верия

Решение на Св. Синод на БПЦ – БП възложи на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да представлява родната ни Църква на тазгодишната Павлиада – организирана за двадесет и първи пореден път от Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, на територията на поверената му епархия. В рамките на този празник се провеждат множество богослужения и културни прояви. Разбира се, най-значими от тях са всеправославните богослужения в памет на светите първовърховни апостоли Петър и Павел и международната научна конференция по богословие, която тази година имаше за обща тема „Търпението в богословието на св. ап. Павел”.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в научната конференция, като приветства всички участници в нея от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

В неделя, на 28 юни, преди последната сесия на конференцията бе отслужена съборна архиерейска света Литургия в катедралния храм на Верия, посветен на св. преп. Антоний Верийски. Във всеправославната света Литургия взеха участие всички архиереи – представители на Поместните православни църкви, а богослужението възглави Адрианополският митрополит Амфилохий – представител на Вселенската Цариградска патриаршия.

На следващия ден – 29 юни, светата Литургия бе отслужена в митрополитския храм на Верия – "Свети апостоли Петър и Павел". След отпуста на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Верийският митрополит Пантелеймон благодари на представителите на Поместните православни църкви и на Божия народ за участието им в радостта на празника. Митрополит Пантелеймон отличи всички присъстващи архиереи с грамоти и с традиционния за тези тържества кръст.

Верийската Павлиада завърши с литийно шествие от митрополитския храм на Верия до монумента на мястото, където свети апостол Павел е проповядвал евангелието преди 2000 години. Там бе отслужено и вечерно всеправославно богослужение, на което присъстваха както представителите на Поместните православни църкви, така и представителите на държавната и военната власт на Република Гърция.

 

Още снимки вижте на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

Текст и снимки: Димитър Арнаудов

 

 

« предишна новинаследваща новина »