ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен Димитров

06 юли 2015 12:40, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен Димитров

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие председателя на КНСБ г-н Пламен Димитров по негова молба. По време на срещата, в която взеха участие и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, Ловчанският митрополит Гавриил - ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, викарният епископ Браницки Григорий, гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим и началник-отдел "Връзки с обществеността" г-жа Александра Карамихалева, бяха обсъдени въпроси от общ за Българската православна църква и синдиката интерес.

Една от основните теми на разговора между двете страни бе преподаването на предмета „Религия” в българските училища - формите на преподаване, броят на учениците изучаващи „Религия” и пречките предметът да получи достойно място в учебната програма и системата на образованието в България. Като бе отбелязана нуждата подрастващите да получават нравствено възпитание, за да бъдат те пълноценни достойни личности и членове на обществото, бяха набелязани конкретни мерки за разширяване броя на изучаващите „Религия” в страната.

В хода на разговора бе обсъдена и тревожната практика през последните години, на основание т.нар. „сумирано отчитане на работно време” (чл. 142 КТ) трудещите се в България да работят в събота, неделя и празнични дни, като така се лишават от правото на почивка - време, което е отредено да посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили. Двете страни се съгласиха, че трябва да се предприемат незабавно нужните мерки тази практика да бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес. Президентът на КНСБ Пламен Димитров пое ангажимент да се изготви пакет от предложения и с подкрепата на Българската православна църква те да се представят за одобрение в Министерския съвет.

По време на срещата бе обсъдена и възможността Българската православна църква и КНСБ със СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.” да осъществяват съвместни мероприятия в социалната и в културно-образователната сфера. Г-н Пламен Димитров изрази и желание "Благотворителният фонд" да съдейства на БПЦ при възстановяването на откраднати от православните храмове камбани.

Накрая на срещата бе изразена волята и от двете страни да продължават да работят за благото на българския народ и желанието за сътрудничество в това направление.

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровПатриарх Неофит се срещна с председателя на КНСБ г-н Пламен ДимитровНегово Светейшество Българският патриарх Неофит и Ловчанският митрополит ГавриилНегово Светейшество Българският патриарх Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил
« предишна новинаследваща новина »