ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Харалампий - храмов празник в с. Варненци, Силистренска област

11 февруари 2010 13:50, Русенска митрополия
Храмът в с. Варненци

На 10 февруари светата ни Църква празнува паметта на св. свещеномъченик Харалампий. В Русенска епархия единственият храм, посветен на този светец е този в с. Варненци, Силистренска област. Св. архиерейска Литургия за храмовия празник бе отслужена от Негово Преосвещенство Месемврийския епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит. Въпреки обилния снеговалеж в този район, многоброен богомолен народ присъстваше в храма. Службата уважи и кметът на селото Георги Димитров, който активно помага за благоустрояването на храма и съдейства на енорийския свещеник прот. Михаил Михайлов.

В празничното съслужение участие взеха също и архиерейският наместник на Разград ик. Георги Георгиев, ик. Евгений Дечев от Кубрат, ик. Петър Георгиев от с. Млада гвардия, Варненска обл., и свещ. Койчо Георгиев от Варна.

На клира пяха йером. Доротей Влахов и Милен Бакалов от Русе. Към края на литургията по традиция на този ден се прочете молитва за освещаване на меда.

За всички присъсващи църковното настоятелство беше приготвило храна и осветен мед. След отпуста епископ Иаков произнесе проповед, в която припомни живота на св. Харалампий и основните послания, които той ни е оставил със светия си живот. Отслужен бе водосвет и всички бяха поръсени за здраве, след което Негово Преосвещенство раздаде анафора на присъстващите.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Храмът в с. ВарненциХрамът в с. ВарненциПосрещане на архиереяПосрещане на архиереяИк. Петър Георгиев кади на "Иже херувими"Начало на св. ЛитургияЧетене на апостолаЧетене на св. ЕвангелиеВелик входВелик входВелик входАрхиерейски благословОсвещаване на медаОтпустОтпустОтпустПразничен водосветПоръсване на присъстващите християниХрамовата икона на св. Харалампий
« предишна новинаследваща новина »