ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с Палестинския посланик д-р Ахмед Ал Мадбух

10 юли 2015 15:57, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит и Палестинският посланик д-р Ахмед Ал Мадбух

Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на държавата Палестина в България д-р Ахмед Ал Мадбух бе приет днес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Посланик Мадбух сподели пред Негово Светейшество, че палестинците съжителстват мирно помежду си без да различават хората според тяхната религия, че считат вярата за личен въпрос, който касае отношението на човека към Бога. Като каза, че Палестина в продължение на векове е била символ на мира, на мирното съжителство между хората от различни вероизповедания, г-н посланикът изрази пред Негово Светейшество тревогата си от нарастващото насилие в Близкия Изток. За посланик Мадбух „всяко използване на религията за всяване на омраза и противопоставяне е опасно” и това, което върши т.нар. "Ислямска държава" няма нищо общо нито с вярата, нито с родолюбието, а това е тероризъм срещу човечеството.

„Да са благословени усилията Ви за въдворяване на мир във Вашата родина и блага воля между човеците” – благопожела патриарх Неофит и отправи думите, с които Господ Иисус Христос е поздравил учениците си след славното си Възкресение - „Мир вам!” „Салам алейкум” или „Мир вам” - това е и поздравът, с който се поздравяват всички араби. Призивът към мир, любов и взаимно уважение между хората са общи за всички религии и ние трябва да се придържаме към онова, което ни обединява, а не към онова, което ни разделя” – каза посланик Мадбух.

В хода на разговора Светейшият патриарх Неофит каза, че Светите земи винаги са били притегателно място за християните от цял свят, че за православните българи традицията на поклонението по местата, където се е родил и живял Господ Иисус Христос, е вековна и че дори в тези смутни времена българските поклонници не престават да посещават Светите земи и да срещат топлото гостоприемство на местните жители.

В края на срещата посланик Ахмед Ал Мадбух поднесе в дар на Негово Светейшество патриарх Неофит изработено от седеф изображение на Тайната вечеря.

Текст: Александра Карамихалева, нач. Отдел "Връзки с обществеността"
Снимки: Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия

 

 

Снимки

Патриарх Неофит и Палестинският посланик д-р Ахмед Ал МадбухПатриарх Неофит и Палестинският посланик д-р Ахмед Ал МадбухПатриарх Неофит и Палестинският посланик д-р Ахмед Ал МадбухПатриарх Неофит и Палестинският посланик д-р Ахмед Ал МадбухПатриарх Неофит и Палестинският посланик д-р Ахмед Ал МадбухПатриарх Неофит и Палестинският посланик д-р Ахмед Ал Мадбух
« предишна новинаследваща новина »