ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбина

10 юли 2015 17:58, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбина

Представители на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) се срещнаха днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и получиха първосветителското му благословение за тяхното родолюбиво дело.

Г-жа Боянка Иванова - член на УС на АБУЧ и основател и директор на българското училище и културен център „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ, д-р Адриана Любенова - член на УС на АБУЧ, Меглена Любенова - зам. директор на у-ще "Св. Климент Охридски" във Вашингтон, САЩ, и Велислава Дърева - почетен член на АБУЧ, които са сред основателите на Асоциацията, създадена преди 8 години, бяха приети днес от Негово Светейшество в Патриаршеския му дом. По време на срещата, в която взеха участие и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим, бяха обсъдени досегашните резултати и бъдещото развитие на българските училища зад граница, и перспективите за сътрудничество между Асоциацията и БПЦ в усилията им да съхранят завещаните от предците ни вяра и традиции.

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) има за цел да пази националната идентичност и да обединява българите живеещи зад граница, които са се самоорганизирали и са създали български училища на всички континенти. Всяко от тези училища се счита за продължител на свещеното дело на равноапостолните св. Кирил и Методий, първоучители на българския род и съпокровители на Европа, и има за цел да запознават децата с българския език, история, география и култура. Макар Асоциацията да съществува едва от няколко години, то историята на българските училища в чужбина е стародавна и те от самото си създаване са имали подкрепата на Българската православна църква.

В края на този месец в Троянската св. обител ще се проведе семинар, по време на който преподавателите в българските училища в чужбина ще се запознаят с православната вяра, за да могат да преподават правилно, съгласно православното учение и традиции темите, свързани с Църквата, залегнали в програмата на общообразователните училища. В семинара ще участват учители от Централна и Западна Европа и Америка.

По време на срещата гостите отправиха молба към Светейшия патриарх Неофит за организиране на повече подобни обучения по Религия за учителите в българските училища в чужбина; свещенослужителите на БПЦ зад граница да бъдат още по-активни в организирането на курсове по Вероучение за деца и възрастни; както и за благословение от Светия Синод чудотворни икони от България да посетят различни страни в Европа и Америка, което силно ще допринесе за укрепване на вярата и патриотизма на нашите сънародници, живеещи зад пределите на страната ни.

Текст: Александра Карамихалева, нач. отдел „Връзки с обществеността” Снимки: Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия

 

 

Снимки

Патриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбинаПатриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбинаПатриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбинаПатриарх Неофит благослови делото на българските училища в чужбина
« предишна новинаследваща новина »