ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещаме част от мощите на св. Димитър в Пловдив

11 юли 2015 17:35, Пловдивска митрополия
Св. мощи на св. вмчк Димитър Солунски Мироточиви

Посрещаме част от светите мощи на свети великомъченик Димитрий Мироточиви Солунски Чудотворец от Гърция на 16 юли.

В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” - 16 юли, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, ще бъде посрещната част от светите мощи (дясната ръка) на свети великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец.

Светинята ще бъде донесена от архимандрит Атинагор, протосингел на Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания г-н г-н Пантелеймон на 16 юли в 17,30 ч. в пловдивската катедрала „Света Богородица”, от където ще тръгне литийното шествие със светите мощи до митрополитския храм „Света Марина”. Тук те ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ. От 18 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта.

На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 ч. ще бъде отслужена празнична архиерейска св. Литургия от Пловдивския митрополит Николай и митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

На 17 юли вечерта светите мощи на св. вмчк Димитрий Солунски Чудотворец ще бъдат отнесени обратно в епархията, от която са донесени.

На всеки богомолец ще се дава икона с образа на св. Димитрий Мироточиви и памук, осветени на светите мощи.

 

 

Снимки

Св. Димитър
« предишна новинаследваща новина »