ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на г-жа Евелина Здравкова - главен редактор на Пловдивската православна телевизия и интернет сайта на Пловдивска св. митрополия

12 февруари 2010 00:00, Пловдивска митрополия
Г-жа Евелина Здравкова - главен редактор на Пловдивската православна телевизия и интернет сайта на Пловдивска св. митрополия

Публикуваме словото на г-жа Евелина Здравкова - главния редактор на Пловдивската православна телевизия и уебсайта на Пловдивска св. митрополия, произнесено в Епархийския салон при храм "Св. Петка" в Пловдив на 11 февруари 2010 г. по повод откриването на новите православни епархийски медии.

 

Ваше Високопреосвещенство!

Уважаеми дами и господа!

Позволете ми едно малко встъпление... Защо съм тук?

Детето ми пострада сериозно. След неразумно тийнейджърско каране на колело попадна директно в болницата. Денонощия наред седях край леглото му с надеждата да го видя отново същия – с непроменено от катастрофата лице и със същото жизнено тяло.

Слава Богу, синът ми е силно момче, премина трапа! С помощта на лекарите и със силата на духа си бързо се изправи на крака. Останаха малки белези, да му напомнят за станалото. И като предупреждения за бъдещи необуздани постъпки.

Белези останаха и в душата ми. Защото в ония дни осъзнах в какво е силата на майчината молитва! Защото – признавам си, и аз като повечето хора – когато вече нямаше към кой друг да се обърна, потърсих помощта на Бога!

Тогава си обещах: щом Димитър се почувства добре, ще бъде кръстен! Бог да го закриля!

Това е моят човешки мотив да остана близо до Църквата по начин, който и душевната ми нагласа, и професионалната ми насоченост позволяват.

Това е и моят професионален кръст. Защото ние, журналистите, сме свикнали да стоим от другата страна на барикадата. И под лупа да наблюдаваме и следим обекта на своите ресорни теми.

А освен журналист, аз съм и майка...

Трябваше да намеря баланса и да живея в съгласие и с двете си същности.

Помогна ми общуването с духовенството, от което научих много.

Помогна ми и новият ангажимент с телевизията, който поех. И ще се опитвам да остана вярна, търсейки баланса между тия си две същности. Затова съм тук в качеството си на главен редактор на Пловдивската православна телевизия и на уебсайта на Пловдивска св. митрополия.

Често упрекваме духовниците, че не правят достатъчно, за да ни приобщават към вярата. Ние не разбираме техния език, не познаваме символиката в храма, но и рядко се намира кой да ни я обяснява, а по-често ни хокат или ни се присмиват, че задаваме „глупави” въпроси.

Миряните, православните християни, и цялото ни общество очакват промени и раздвижване на църковния живот. Очакват положителната промяна, но, някак-си, покрай часовника, автопарка и харизмата на митрополит Николай, извън светлината на прожекторите остават духовният смисъл на вярата, посланията, действията на свещенството, реализираните църковни инициативи.

Днес и за владиката, и за миряните е повече от ясно, че най-новият, най-модерният амвон в светския живот са медиите и те играят огромна роля за изграждането и на публичния образ на Църквата. За всички е ясно, че липсата на информация води до дезинформация и че лаконичната или филтрираната информация не създава комфорт, а ражда недоверие и лавина от изкривени интерпретации на събитията.

Ето, Пловдивска митрополия отваря врати гостоприемно в света на Интернет за всички, които сърфират във виртуалното пространство, за да намерят пълната информация за духовния живот в Пловдивска епархия в голямото семейство на БПЦ.

И така: ПЛОВДИВСКА ПРАВОСЛАВНА ТЕЛЕВИЗИЯ!

Пловдивската православна телевизия не е обикновена телевизия. Тя няма стандартния формат за телевизия. Програмната й схема все още не е наситена с предавания, рубрики, новини, филми... Не очаквайте да ви поднесем 24-часова готова програма.

Църковната телевизия е съвкупност, микс от всякакви инициативи и дейности, които помагат на хората да намерят своя път към вярата. И на този етап е отворена врата, към която да прекрачат само онези, които искат да се научат, които искат да влязат в Църквата Христова.

Тази голяма врата е порталът – сайтът – уебстраницата на Пловдивска митрополия със заглавие www.plovdivskamitropolia.bg

Тя изглежда пъстра и претрупана на пръв поглед. Но събира като във витрина всички дейности, които се случват в Пловдивска митрополия.

Вляво е видеоекранът. На централно място в програмата на Телевизията са литургиите – както е и в Църквата – светата Литургия е центърът на православното богослужение.

Програмата на Църковната телевизия започва с литургия – онлайн. Всеки ден от различен храм в дните през Великия пост, с изключение на дните, когато не се извършва литургия /сряда и петък през Сирната седмица/ ще се излъчва на живо Литургията, която ще отслужва митрополит Николай. Началото е 8, 30 ч. Програмата на богослуженията и излъчванията е дадена на уебстраницата четливо и ясно за всички.

Веднага след литургията ще се излъчва проповед – словото на отеца от Пловдивска епархия, с което да се разясни апостолското и евангелското четиво, което е прочел в литургията сутринта. Така свещеникът обръща особено внимание върху посланията на светите апостоли и чрез обикновените думи на съвременния език разкрива смисъла на прочетения свещен текст, с цел да напъти вярващите в добродетелния живот. Проповедите обикновено са с религиозен характер, но в случая, те имат за цел освен да запознаят зрителите с Библията и учението на Иисус Христос, да ги запознаят и с практическите приложения на вярата.

По обяд ще се излъчва филм от филмотеката на Пловдивска митрополия - филми по вероучение, филми за отношението между човечеството и Бога, историята на християнството по българските земи, за българския принос към световното наследство, притчите Христови.

В късния следобед, когато хората са се прибрали у дома или са на път към храма, за да участват молитвено във вечернята, ще се повтори филмът от обяд и ще се излъчва Вечерната служба. Така затваряме денонощния кръг от богослужения.

В съгласие с историята на Сътворението на видимия свят, богослужебният ден в Православната Църква започва от вечерта, която Сам Бог поставил за начало на денонощието. Църквата се е съобразила с това и е запазила до днес Божията повеля да започваме дните от вечерта и да ги привършваме с деня - така както Бог призовал езичниците от тъмнината на неведението и юдеите от сянката на закона в светлината на богопознанието и Евангелието.

Програмата за деня в делничните дни завършва с Малко повечерие – молитвено последование, вечерна църковна молитва, която монахините от Пловдив извършват заедно.

Едно от първите фиксирани авторски предавания е „Символ на вярата” – онази молитва, в която са изложени накратко и точно основните истини на православната вяра. В „Символ на вярата” ще се говори за това - защо е важно да опазваме светото Православие чисто и непроменено, за Света Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух, за Църквата, кръщението и останалите св. тайнства, за възкресението на мъртвите и за вечния живот. С предаването ние също така и ще се учим да се молим правилно и да укрепваме нашата вяра в Бога и във всички истини, съдържащи се в "Символа". Ето защо е така важно за православните християни ежедневно или поне редовно да четат "Символа на вярата".

Оттук насетне – останалите часове за телевизионни излъчвания засега са свободни. Те ще се запълват според желанията на миряните и възможностите на екипа на Телевизията.

В САЙТА

Там естествено са пловдивските храмове и манастири – с техните истории, снимки, рекламни клипове, виртуални снимки. Разходките онлайн може да продължат с часове. Разбира се, тук се разчита информацията да се попълва и от отците, монасите, игумените и богомолците.

На видно място в сайта е църковният календар - записът на живите извори на Православието. Той отбелязва всекидневно празнуваните светци, чудотворни икони и богослужебни четения, които подхранват истинския православен християнски живот. Тук са изведени имената на светиите за съответния ден. Както и списък с имената на именниците, за да се знае къде е партито за деня.

Повечето дейности, инициативи, партньори, приятели на Църквата, духовният и църковен живот на Митрополията и Епархията, историята, териториалното разположение и служителите – знайни и незнайни, са изведени като заглавия и рубрики на първата страница.

 

Има я и Семинарията в Пловдив – най-младата смяна духовници, момчетата - просветени, достойни, усвоили основните истини на православното християнско учение и възпитани в родолюбие и евангелски добродетели.

Библиотеката – съкровищницата на Митрополията. Заради спецификата на специализираната богословска литература, която се съхранява там, тя може да се превърне в духовен център за града.

Вероучение в училище – тук са първите открити уроци по православно вероучение, които изнесе Пловдивският митрополит Николай – и благодарение на тази инициатива днес се обучават над хиляда деца в извънкласни форми на обучение по православно вероучение. Инициатива, подкрепена от кмета на гр. Пловдив г-н Славчо Атанасов и от Регионалния инспекторат по образование.

Работата с деца не се изчерпва само с учебниците, помагалата, а и със заниманията и запознаване с изкуствата в храма. В ателието по иконопис и църковни изкуства към храма „Св. Петка” деца, студенти и възрастни под ръководството на двама млади зографи навлизат в тайните на най-висшето изкуство - църковното. Там децата се срещат с иконописта като различно изобразително изкуство, както са работили древните иконописци. Децата сами оцветяват и рисуват и така непосредствено се докосват до православната душевност и символика.

 

Тук са и приказките за деца и възрастни, за родители. Приказките като средство на родната традиция за предаване на тайните от по-мъдрите към по-малките в мъдростта.

Отразяваме и работата на Социалната кухня, която се основава върху добросърдечието в партньорските отношения на Митрополията и Червения кръст в Пловдив.

В раздела „Църковен живот” ще можете да разглеждате и четете разделите – Наръчни книги за духовен живот - Светите отци – тълкуванията на евангелските четива, безсмъртните слова-беседи на нравствени теми, за семейството и възпитанието, за християнските отношения у дома, за брачния живот, поучения от Светите отци, светоотечески практически наставления за извършване на молитвата, поученията на старците, за Светия Кръст и силата на кръстното знамение, слова за християнската молитва, християнската философия, запознаване с Библията, съчинения за вярата в Бога, превод и съдържание на "Символа на вярата" - истината на Православната църква и житията на светиите, светото Кръщение, за светото Причастие, какво е нужно да знае съвременният православен християнин за тайнствата, както и за езика на православната икона.

И накрая: тук е нашият пастир – той благославя – символиката в тази снимка е ясна - архиереят дава благословение да създаваме този проект в името Христово. Тук той като пастир ще напътства християните, ще отговаря на въпросите им за спасителните истини на Православието, за духовната криза и силата на светоотеческата светлина, за монашеството като подвиг, за безсмъртието на душата.

 

Ще разработим и галерията с много снимки, които ще могат да се ползват за илюстрация на материали в медиите.

Ще има ежедневни новини, които ще разказват за връзката на вярата и традицията ни.

ГЛАВАТА на сайта

През цялото време се сменят четири емблематични за Пловдив и църковния живот в Пловдив картини, в т. нар. глава на уебстраницата.

Митрополит Николай – владиката, когото преди три години триумфално посрещнахме и в него съсредоточихме надеждите за отваряне на църквата към хората, за по-ясен и разбираем език на общуване между клир и миряни, за съживяване на традициите и привличане на младите в храма и ... още, и още, и още...

Света Марина – патронът на митрополитския храм, мъченицата стояла във водата и пеела хвалебна песен на Бога Всевишни, преди мечът на палача да посече главата й, заради това, че е познала истинния Бог.

Света Богородица – Божията Майка, покровителка на катедралния храм на Пловдив.

Божият Син – Иисус Христос, нашият Спасител.

Свети апостол Ерм, покровителят на Пловдив - защото е първи разпространител на християнството по нашите земи, по времето на св. апостол Павел, преди 20 века той проповядвал тук за Христа.

Уважаеми дами и господа,

Пловдивска православна телевизия е част от дългосрочен медиен проект на Пловдивска митрополия за диалог на обществото с БПЦ – диалог, който митрополит Николай започна още с идването си в Пловдивска митрополия.

Позволете ми да благодаря на Негово Високопреосвещенство за гласуваното ми доверие, да благодаря на хората в екипа на Пловдивската православна телевизия – на архимандрит Арсений, на Йордан Василев, на операторите, на всички свещеници, които в тези седмици на подготовка бяха плътно до нас, на софтуеристите и дизайнерите на информационен сайт www.plovdivlive.com - медията, която прегърна идеята и технически излъчи първата онлайн Литургия точно преди 2 години, както и следващите литургии.

И да си пожелаем с Божията помощ нещата да се получат така, че да сме полезни на хората! Амин.

Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

 Г-жа Евелина Здравкова - главен редактор на Пловдивската православна телевизия и интернет сайта на Пловдивска св. митрополияГ-жа Евелина Здравкова - главен редактор на Пловдивската православна телевизия и интернет сайта на Пловдивска св. митрополия
« предишна новинаследваща новина »