ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Думи за живот" влиза в печатница за своето второ издание

13 юли 2015 16:41, Ловчанска митрополия
"Думи за живот" влиза в печатница за своето второ издание

Новата книга на Ловчанска света митрополия "Думи за живот" отново е в печатница, този път за своето второ издание. За по-малко от две седмици след излизането на сборника с проповеди на митрополит Атанасий Лимасолски целият тираж от 1000 бр. беше изкупен от различни църковни книжарници, храмове, епархиални управления или просто от православни християни в цялата страна. Вторият тираж на сборника ще бъде още по-многоброен, като почти половината от него вече са заявени предварително. Очаква се книгата да пристигне в Ловчанска митрополия в началото на следващата седмица.

Припомняме, че "Думи за живот" съдържа неиздавани и непубликувани дори във виртуалното пространство проповеди на Лимасолския митрополит Атанасий. Това, което прави сборника още по-търсен, е съдържащите се в първата му част беседи на владика Атанасий, посветени на великите съвременни подвижници на Православната църква: св. Паисий Светогорец, св. Порфирий Кавсокаливит, св. Яков Цаликис и др., които авторът лично е познавал. Във втората част се разглеждат различни аспекти на православния духовен живот.

За повече информация или поръчки се свържете с нас на адрес:

redaktori@predanie.bg

тел. 0888 286 937.

 

По-долу поместваме предговора на Ловчанския митрополит Гавриил към книгата "Думи за живот":

Драги читателю,

Пред теб е живото слово на един от най-известните и обичани проповедници на Православието в нашето съвремие - Лимасолския митрополит Атанасий. Нарекохме тази книга „Думи за живот“, защото словото на владика Атанасий е именно живо и действено - не те оставя равнодушен, не можеш и да го забравиш, но изпълва душата с особена духовна свежест, говори ти със сила и вдъхновение и ти го чуваш и помниш - със слуха и паметта на сърцето.

В първата част на книгата авторът ще те поведе по стъпките на тези, които са имали в себе си живот и са имали в изобилие - светите старци Арсений, Йосиф, Паисий, Порфирий, Яков и Филотей. И не само за да се възхитиш от примера и чудесата на тези духовни великани, но и за да разбереш, че „Църквата не е теория, нито философия, а реалност и че всичко, което Христос ни казва в Евангелието, е реално“. Защото реалност е Този, Който е абсолютната и най-красива реалност, нашият Господ Иисус Христос.

Във втората половина на настоящия сборник владика Атанасий ще разкрие пред духовния ти взор различни страни от онова изкуство на изкуствата, което извън Православната църква не съществува и не може и да съществува - светоотеческото учение за невидимата духовна борба. Тук ще научиш в какво се състои трагедията на съвременния човек, не познаващ истинската красота на своето естество и на своето битие, забравил истината, че човекът е „икона на Божията любов... и че не съществува по-хубаво творение от него - и външно, и вътрешно“. С тихи, но живи думи авторът ще те потопи в размисъл и за промените, случващи се с нашия вътрешен човек, и ще ти посочи начина, по който ще можеш да владееш над отрицателните си черти и да се стремиш към божествените. Той ще ти поговори и за опасните проявления на гордостта, сред които са съвременният стрес и безпокойство, но и за спасителната сила на смиреното и никога неотпадащо упование в Бога. Ще ти начертае и пътя за очистване от страстите, което изисква „да оставиш Христос да изхвърли ненужните неща от теб“. „Лесно ли е това? - ще те попита авторът. - Не, не е лесно нещо. Велика наука е да се бориш със страстите!“

В тази наука на науките с прости, но дълбоки слова митрополит Атанасий ще ти посочи в какво се състои духовната мъдрост. И по протежението на всички свои беседи ще ни напомня, че благодат и сила от Бога има там, където има кръст, че изпитанията и скърбите са пътят на духовното израстване, на освобождаването от онова състояние на духа, което авторът нарича и проникновено анализира като „духовна незрялост“. Като потвърждение на истините на духовния живот, владика Атанасий ще ти разкаже за разни случаи от съдбите на различни хора: тук ще срещнеш и непослушния послушник, който обаче имал смирение и Бог го спасил; и вечно отлагащия своето спасение богат бизнесмен, който, за съжаление, така и не осъществил добрите си намерения; и ревностния сервитьор, който сред огъня на съблазните пазел сърцето си чисто и горял от молитва към Христос.

В тази книга и обърканият ще намери просвещение; и ленивият - сила да побърза и да се завтече към Господа; и самотният ще получи утеха, научавайки що е „сладката самота“, когато сърцето е преизпълнено с Христос; и печалният - упование и крепост, а ревностният - още по-голямо вдъхновение за духовен живот и подвизи. А за всички като пътеводна звезда ще грее любовта към Бога, която гори в сърцето на автора и която така отчетливо и силно прозира зад неговото живо слово. Наистина живо е словото на Лимасолския митрополит Атанасий, защото съдържа в себе си думи за вечния Живот, който е нашият Господ Иисус Христос.

източник: http://predanie.bg/

 

 

« предишна новинаследваща новина »