ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на САЩ Марси Рийс

14 юли 2015 15:00, Отдел "Връзки с обществеността"
Светейшият патриарх Неофит прие  посланика на САЩ Н.Пр. Марси Рийс

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес американския посланик в България Нейно превъзходителство г-жа Марси Рийс по повод приключването на мандата й на 28 юли.

Нейно превъзходителство Марси Рийс е посланик на САЩ в страната ни от 5 септември 2012 г. След встъпването си в длъжност тя бе на официална среща с патриарх Неофит в Синодната палата. Тригодишният мандат на г-жа Рийс поставя край на нейната 37-годишна кариера в Държавния департамент на САЩ и след приключването му тя ще се пенсионира от дипломатическия корпус на САЩ.

„Високо ценя престоя си в България и всеки досег с Ваше Светейшество. Срещите с Вас и клириците на БПЦ са били винаги сърдечни и обогатяващи ме и ще оставят неизличим спомен в мен“ – каза г-жа Рийс.

„Ще се радваме да Ви виждаме и занапред и да запазим добрите си отношения! – каза в отговор Светейшият ни патриарх и допълни - Много българи живеят и се трудят в Америка и от тяхно име благодарим на Вашите сънародници и държава за подкрепата и всичко, което правите, за да се чувстват добре приети в страната ви.“

Като каза, че религията е етичен компас за хората и религиозните свободи са сред най-важните човешки свободи, посланик Рийс изрази задоволството си от мирното съжителство, на което е станала свидетел в България, между хора с различна религия и подчерта, че несъмнено решаваща роля за това има БПЦ, като неразривно свързана с историята и настоящето на българския народ и религиозната общност с най-многочислено паство.

„Стараем се да следваме повелите на Христа да живеем в мир с всички човеци и да обичаме ближните като себе си, и тези евангелски истини, дълбоко вкоренени в душите на българите са основата на нашата пословична толерантност и мирно съжителство с всички“ – каза Негово Светейшество.

Според Нейно превъзходителство "заслугата на БПЦ и България за спасяването на българските евреи трябва да бъде широко популяризирана в САЩ и навсякъде по света, защото е "изключително достоен пример на мъжество и човечност, на който трябва да се стремим да подражаваме. Възхищавам се от хуманността и куража на българите. Това е страница от историята ви, с която вие трябва да се гордеете!"

Посланик Рийс изрази възхищението си от впечатляващото историческо и културно богатство на нашата страна и заяви, че възнамерява да направи всичко по силите и възможностите си за популяризирането на България в Америка и увеличаване потока на туристи от САЩ. В заключение патриарх Неофит благопожела на Нейно превъзходителство да осъществи добрите си намерения и сбъдне съкровените си желания.

Текст: Александра Карамихалева, нач.-отдел „Връзки с обществеността“
Снимки: Ангел Младенов, секретар при Софийска митрополия

 

 

Снимки

Светейшият патриарх Неофит прие  посланика на САЩ Н.Пр. Марси РийсСветейшият патриарх Неофит прие  посланика на САЩ Н.Пр. Марси РийсСветейшият патриарх Неофит прие  посланика на САЩ Н.Пр. Марси РийсСветейшият патриарх Неофит прие  посланика на САЩ Н.Пр. Марси Рийс
« предишна новинаследваща новина »