ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощи на преп. Серафим Саровски, дар от Руската православна църква, се излагат за първи път за поклонение от православните българи

14 юли 2015 15:45, Отдел "Връзки с обществеността"
Мощи на преп. Серафим Саровски, дар от Руската православна църква

На 17 юли Църквата ни отбелязва паметта на св. великомъченица Марина. По този повод в храма носещ името на светицата, който се намира в двора на Софийска митрополия, ще бъде отслужена празнична света Литургия.

Още в навечерието на празника, преди вечерната служба, в храма ще бъдат изложени за поклонение мощи на света Марина, също и мощехранителницата с мощи на св. Серафим Саровски, които наскоро Руската православна църква дари на Българската православна църква в отговор на молба, която Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ отправиха към светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

Броени дни след като отбелязахме 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква, Руският патриарх Кирил изпрати чрез високопреосвещения Нижегородски и Арзамаски митрополит Георги мощехранителница с частица от мощите на великия подвижник на благочестието св. Серафим Саровски, почитан и обичан от православните българи. На 12 май т.г. руска църковна делегация начело с митрополит Георги връчи светинята на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Приемайки я, патриархът каза: „Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето благозаповядано в Христа единство". И отправи молба към митрополит Георги да предаде "най-дълбока благодарност на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за този драгоценен дар за Българската православна църква, за неговата братска любов и внимание към нас".

Мощехранителницата с мощите на преп. Серафим Саровски се излагат за първи път за поклонение от православните българи.

Предстои Светият Синод на БПЦ да вземе официално решение къде ще се съхраняват светите мощи.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Мощи на преп. Серафим Саровски, дар от Руската православна църкваМощи на преп. Серафим Саровски, дар от Руската православна църква, се излагат за първи път за поклонение от православните българиМощи на преп. Серафим Саровски, дар от Руската православна църква, се излагат за първи път за поклонение от православните българиМощи на преп. Серафим Саровски, дар от Руската православна църква, се излагат за първи път за поклонение от православните българи
« предишна новинаследваща новина »