ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Второ място за България в международен фестивал по биене на клепало

15 юли 2015 09:49,
Паметна снимка на всички участници във фестивала

В периода 6-8 юли в гр. Виктория, област Брашов, се проведе XI-то издание на Международния фестивал по биене на клепало и камбани „Песента, която съзижда”, в който се включиха 70 деца от Румъния и чужбина. Деца от първи до осми клас, облечени в народни носии от зоните, от които произхождат, дойдоха, за да славят Бога посредством песента на клепалото.

За поредна година България беше представена от Валентин Иванов, син на прот. Йоан Иванов от Русе, доскорошен представител на Българската православна църква в Румъния. Валентин се завърна с второ място в църковния фестивал.

Тази проява се нарежда сред мащабната дейност на Румънската патриаршия за приобщаване на младежта към общата ни православна вяра.

В тази връзка от 4 до 7 септември архиепископията на Вад, Феляк и Клуж организира Среща на православната младеж, в която ще участват 6000 православни тийнейджъри от цяла Европа. Тази година гр. Клуж Напока е обявен за европейска столица на младежта. Ще се проведат дискусии, църковни програми, развлечение, завършвайки с отслужването на тържествена св. Литургия. Архиепископ Андрей на Вад, Феляк и Клуж каза, че Срещата има „всеевропейски характер. Желаем да вдъхновим тези младежи с мисионерска ревност, за да бъдат много добри хора и християни. Защото в свят, в който нравствените ценности са поставени на второ място, въпреки че трябва да са на първо място, тези великолепни младежи с прилично поведение могат да станат лидери на мнение, които да променят атмосферата в цяла Европа и целия свят”, заяви той за румънската национална църковна телевизия „Тринитас”.

Румънският патриарх Даниил своевременно изпрати покана за участие в тазгодишната Втора среща на православната младеж (първата е била в гр. Бая Маре, 2014 г.) до Българския патриарх Неофит.

 

 

Снимки

Малките участници във фестивала
« предишна новинаследваща новина »