ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в столичния митрополитски храм-параклис "Св. Марина"

17 юли 2015 11:13, Софийска митрополия
Празнична вечерня в митрополитския храм "Св.Марина"

В София с тържествена лития в навечерието на празника започна богослужбата в чест на света великомъченица Марина, чиято памет честваме на 17 юли. Тази година за пети пореден път храмът, посветен в нейна чест и възстановен в двора на Софийска св. митрополия, отбелязва своя храмов празник.

В чест на празника за първи път бяха изнесени от патриаршеския дом св. мощи на св. Серафим Саровски, дарени на Българския патриарх Неофит от Руския патриарх Кирил в чест на 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква.

Те бяха пренесени от ставр. ик. Мина Минчев и поставени в митрополитския храм за поклонение на вярващите.

Празничната вечерня с петохлебие бе предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В богослужбата взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, и ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на митрополитската катедрала „Св. Неделя”, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие във вечерното последование.

В края на богослужението Негово Светейшество даде своя първосветителски благослов на десетките софиянци, дошли да се поклонят и отдадат своята почит към светицата, и като ги поздрави с настъпващия празник, припомни, че има частица от мощите на св. Марина вградени в св. Престол на митрополитския храм, а раката с мощите за поклонение е дар от блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил.

Патриарх Неофит каза още за мощите на великия Божий угодник на Руската православна църква, св. Серафим Саровски, които са подарени от Руския патриарх Кирил и предадени му от високопреосвещения Нижегородски и Арзамаски митрополит Георги тази година, по случай бележитите годишнини от покръстването на България.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/467-praznichna-vechernya-po-sluchai-chestvane-pametta-na-sv-vmchtza-marina

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в митрополитския храм "Св.Марина"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св.Марина"Празнична вечерня в митрополитския храм "Св.Марина"
« предишна новинаследваща новина »