ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОТГОВОР на Ловчанска митрополия ПО ПОВОД СТАТИЯ В "24 ЧАСА"

20 юли 2015 18:10, Българска Патриаршия
***

По повод статията във вестник „24 часа” бр. 186 от 11.07.2015 г. със заглавие „Новият собственик на „Локо (Сф)" прави банка с генерал Любен Гоцев, Гриша Ганчев му кумува на сватбата” - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4865777

канцеларията на Ловчанска митрополия накратко отговаря следното:

Кирил Льосков се връща от разкола, когато разбира, че свещеници молят митрополит Калиник да го уволни като секретар на Ловчанска митрополия.

Кирил Льосков най-вече се провини пред митрополит Гавриил, когато без негово знание, в началото на 2001 година, беше подал молба до БНБ за лиценз на нова банка, основният капитал на която е набран от всички поделения, църкви и манастири на Ловчанска епархия, всяка от които е внасяла по 160 000 лева /нови, деноминирани/. (Това е втора банка, след тази от 90-те години - Ортодоксалната банка „Свети Никола”).

Ръководството на БНБ отправи писмо до Митрополит Гавриил за произхода на капитала на новата банка и Митрополитът написа истината - че нито една църква или манастир от Ловчанска епархия не са внасяли никакви пари за банката и въобще нямат такива пари.

Новата банка не получи лиценз и Митрополитът стана враг.

По повод новия храм в центъра на Ловеч: когато в началото на 2001 г. Митрополит Гавриил беше избран и въдворен в Ловеч, тогавашният кмет Пламен Еврев го помоли да вземе от Светия Синод на БПЦ писмо-потвърждение, че на мястото за храм ще се строи наистина храм, а не банка.

Едва тогава Общински съвет Ловеч реши да бъде продадено мястото на Ловчанска света митрополия за новия катедрален храм в центъра на града.

Идеята за новия храм е възникнала още в началото на 20-ти век, но тогава Общината не е предоставила място в центъра на града.

За Ортодоксалната банка:тя беше създадена още през 90-те години и със събрани пари от църкви и манастири в Ловчанска епархия от тогавашния секретар Кирил Льосков с щедри обещания за големи лихви от депозити.

В крайна сметка нито едно от поделенията, дало пари, не е получавало нито лихви, нито му е върната главницата.

И накрая - по думите на сегашния игумен на Троянския манастир епископ Сионий и предишния, епископ Григорий, желаещите да носят чудотворната икона на храмовия празник на Троянската света обител не си плащат за това, то е по желание и напълно безплатно.

 

 

« предишна новинаследваща новина »