ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит се срещна с представители на Арменската апостолическа църква

21 юли 2015 15:00, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит се срещна с представители на Арменската апостолическа църква

За втори път тази година Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие Негово Високопреосвещенство Датев Хагопян – митрополит на Арменската апостолическа църква за Румъния, под чието ведомство до сега бяха и арменците в България. По време на срещата митрополит Датев връчи от името на Негово Светейшество патриарха и католикос на всички арменци Карекин ІІ покана представители на Българската православна църква да вземат участие в Мироваренето, което Арменската църква ще осъществи в периода 26-28 септември. То ще се състои в Ечмиадзин (от древноарменски «слезе Единородния») – манастир, намиращ се на 20 км от Ереван; духовен център на Арменската апостолическа църква и седалище на Арменския патриарх.

В срещата взеха участие и свещеник Дирайр Хадавян - свещенослужител в Русе, свещ. Партохимеос Агопян – свещенослужител във Варна и г-жа Нелли Матевоссиян от Арменското посолство в София, както и архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ, ик. Василий Сарян - завеждащ "Синодални имоти" при БПЦ и др.

Арменската апостолическа църква е една от най-древните църкви в света. Към нея принадлежат повечето от жителите на Република Армения, непризнатата Нагорно-Карабахска Република, както и арменците от диаспората, разпръснати в различни страни по света. Арменската църква е сред т. нар. древни източни дохалкидонски църкви. Епархиите и енориите на Арменската църква са разпръснати на петте континента и по различни оценки тя обединява от 7 до 9 милиона вярващи.

Тя има и два автономни патриархата - Йерусалимски и Константинополски, канонически подчиняващи се на католикоса на всички арменци, както и епархиални управления в: САЩ, Южна Америка, Западна Европа, в Близкия и Средния изток, Далечния изток и на Балканите.

Арменската църква има правото да освещава свето миро и да ръкополага епископи. Свето миро Арменската църква вари на всеки 7 години в течение на 3 дена, като в мироваренето взимат участие Католикоса на всички арменци с център в Ечмиадзин, Арменските автономни патриарси Йерусалимски и Константинополски и 12 архиереи, като се канят и представители на Поместните православни църкви.

По време на срещата митрополит Дирайр информира патриарх Неофит за резултатите от избора на архиерей за арменците в България, който до няколко месеца ще пристигне в страната, за да поеме своето служение. Според традицията на Арменската апостолическа църква народът избира своя архиерей. Трима архимандрити кандидати са посетили всички енории на Арменската църква в България и са се срещнали с пасомите, от тримата е избран архим. Исаак. Той ще бъде хиротонисан за епископ и ще оглави диоцеза на Арменската апостолическа църква в България, който досега бе под ведомството на митрополита в Румъния.

„Ще се радваме, в скоро време да посрещнем официално новоизбрания глава на арменците в България и лично да му пожелаем благодатно и успешно служение“, каза патриарх Неофит.

В заключение митрополит Датев каза, че вратите на Светия Престол в Ечмиадзин са винаги отворени за Негово Светейшество патриарх Неофит и представителите на БПЦ и отправи молба към Българския патриарх да има в молитвите си арменския народ и Арменската апостолическа църква.

 

Текст: Александра Карамихалева – нач.-отдел „Връзки с обществеността“
Снимки: Ангел Младенов – секретар при Софийска митрополия

 

 

Снимки

Патриарх Неофит се срещна с представители на Арменската апостолическа църкваПатриарх Неофит се срещна с представители на Арменската апостолическа църкваПатриарх Неофит се срещна с представители на Арменската апостолическа църкваПатриарх Неофит се срещна с представители на Арменската апостолическа църква
« предишна новинаследваща новина »