ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Р България в Русия

21 юли 2015 15:43, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит се срещна с посланика на Р България в Русия

Светейшият Български патриарх Неофит се срещна днес с Негово превъзходителство Бойко Коцев, посланик на Република България при Руската федерация. По време на срещата, в която взеха участие и главният секретар на Св. Синод на БПЦ архим. Герасим и Александра Карамихалева – нач.-отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ, бяха обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество между България и Русия, Българската и Руската православни църкви.

Посланик Коцев запозна патриарх Неофит с различни инициативи на Българското посолство в Москва във връзка с 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на самостойната Българска православна църква. Бяха обсъдени и някои предстоящи събития и съвместни инициативи свързани с тях.

По време на срещата патриарх Неофит се информира за хода на строежа на храм „Св. Киприан“ в руската столица и изрази тревогата си от недостига на средства за скорошното осъществяване на този проект.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит с благословението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил на 25 юли 2013 г., по време на официалното си посещение в Москва, лично освети основния камък на храма, посветен на св. Киприан Киевски и Московски – българин по произход, забележителен йерарх със значимо място в историята на Руската православна църква, успял да обедини в духовно отношение руските земи и да издигне авторитета на Московското княжество.

Текст: Александра Карамихалева – нач.-отдел „Връзки с обществеността“
Снимки: Здравко Кънев – секретар при Софийска митрополия

 

 

Снимки

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Р България в РусияПатриарх Неофит се срещна с посланика на Р България в РусияПатриарх Неофит се срещна с посланика на Р България в РусияПатриарх Неофит се срещна с посланика на Р България в Русия
« предишна новинаследваща новина »