ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване преди началото на Великия пост в Софийската духовна семинария

14 февруари 2010 21:08, СДС
Празнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинария

Днес, 14 февруари, Неделя Сиропустна (Сирни Заговезни), в храма на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, празничната св. Литургия оглави ректорът Негово Високопреподобие архимандрит Сергий в съслужение с йеромонах Исаак и ефимериите свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков. Молитвено участие в богослужбата взе архимандрит Евтимий от Видинска епархия.

Тази година неделният ден преди началото на Великия пост съвпада с друг значим църковен празник – Успение на св. Кирил Славянобългарски. Макар че св. Църква е определила датата 11 май за обща прослава на равноапостолните свети братя Кирил и Методий, това не измества вниманието ни от почитта към великото им дело и в дните на тяхното успение - за свети Кирил на 14 февруари, а за свети Методий – на 6 април. Съвпадението в днешния ден ни кара да се обърнем към живота и делото на Константин-Кирил Философ, и да си припомним неговите авторски творби, към които, според редица изследователи, се числи и прочутото стихотворение “Проглас към Евангелието”, чието идейно съдържание ни насочва към великия дар да познаем Божието слово, “което кърми човешките души... което крепи сърцата и умовете... което подготвя да познаем Бога” - спасителното слово, към което прибягваме особено често по време на светата Четиридесетница.

Върху днешното Евангелско четиво: “Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец” (Мат. 6:14), проповед произнесе семинаристът от V курс Иван Шишиев. Той се спря на средствата, които нашият Спасител и Господ Иисус Христос ни е дал, за да придобием чистота: прошката, постът, безкористността... Хората отиват там, където е сърцето им. Предметът на сърцето и това, към което то се стреми, трябва да бъде свят – истинен и чист. Именно за това Христос казва: „Дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви” (Мат. 6:21).

Вечерта от 18 ч. в храма на Софийската духовна семинария бе отслужена Вечерня с взаимно опрощаване. Семинаристите, и на двата клироса, огласиха богослужбата с песнопения на източен напев.

Проповед за взаимното опрощаване и примирие с ближните, като необходимо начало на поста, произнесе семинаристът от V курс Стилиян Стефанов.

В края на вечернята Негово Високопреподобие архимандрит Сергий благослови присъстващите и пръв поиска прошка от всички, които е наскърбил и наранил, волно или неволно, и прости на всички, които са сторили същото на него. Архим. Сергий призова семинаристите, в дните на Великия пост молитвите им да бъдат по-силни и да се молим на нашия Спасител Господ Иисус Христос, на Божията Майка и на всички светии да ни помагат, и да бъдем не само добре, но и добри. Защото само така ние ще получим Божията любов и Божията благодат, с които ще извисим душите си и ще получим спасение. „Нека всички да се приемем с любов и един другиму всички всичко да си простим” - завърши словото си архим. Сергий и пожела леки и спасителни пости.

Заедно в храма - духовници, преподаватели, служители и семинаристи - всички се обърнаха един към друг с думите: “Простено – прости”. По традиция, на вечерното богослужение в семинарския храм, за да поискат прошка и за да дадат прошка на другите, идват и мнозина от вече завършилите през предходните години възпитаници на Софийската духовна школа. Вечерта на всеопрощението преди началото на Великия пост е едно от най-вълнуващите събития в живота на цялата семинарска общност.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Християн Ганев

 

 

Снимки

Празнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияПразнична св. Литургия и Вечерня с взаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинарияВзаимно опрощаване в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »