ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Прощавайте и простени ще бъдете"

15 февруари 2010 14:21, Софийска митрополия
Отец Лазар Георгиев проси прошка от Негово Светейшество патриарх Максим

С тези думи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим започна словото си, отправено към десетките духовници на Софийска епархия и стотиците миряни, дошли в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, за да вземат молитвено участие във вечерното богослужение и да изпросят Божия благослов за започващия Велик пост.

Българският патриарх Максим пристигна за началото на вечернята в митрополитската катедрала, придружаван от епископите: Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство при храм-паметника „Св. Александър Невски”, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Маркианополски Константин.

Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия заедно с храмовото духовенство отслужи полагащата се особена по своя ред вечерня, която се изпълнява през всички неделни вечери на Великия пост. За умилителното покайно настроение на стотиците вярващи допринесе сборната група певци (духовници и църковни певци от цяла София), ръководени от протойерей Кирил Попов.

По време на изпълнението на първата самогласна стихира бе подменено цветното храмово и свещеническо облачение с черно (тъмно) - на духовниците: епитрахил, стихар, орар; на храма: покривките на св. Престол, аналоите и проскинитариите.

Негово Светейшество в края на вечернята се обърна към препълнилите храма духовници и миряни с думите: „Прощавайте и простени ще бъдете”. В своето слово той каза: ”През св. Четиридесетница чрез пост, покаяние и молитва ще просим от Бога прощение на греховете. Но за да чуе Бог нашата молитва, трябва да изпълним задължението си, да простим нанесените ни обиди и оскърбления. Това е наше задължение като чеда на Бога, Който ни учи да имаме мир помежду си..."

След благопожеланието за спасителен пост, патриарх Максим се поклони на олтарните икони и започна взаимното опрощение, като първи пристъпиха към Първойерарха на Българската църква епископите, след това духовниците, които тази година бяха в изключително голямо множество, а след това и миряните, сред които преподаватели в БФ, общественици, епархийски членове и енорийски настоятелства.

Традицията да се извършва всеобщо опрощение между християните е продиктувана и утвърдена от текста на евангелското четиво, което се чете на св. Литургия в Неделя Сиропусна. В този ден то проповядва да прощаваме греховете на ближния, като се вгледаме самокритично в собствения си живот и да не забравяме истинските, духовните и съкровища, които трябва да се стремим да събираме.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимПосрещане на Негово Светейшество патриарх Максим"Простете и простени ще бъдете"Стобийски епископ Наум и Знеполски епископ ЙоанБлагославяне на вярващия народВ олтараАрхимандрит Григорий, протосингел на Софийска епархияКлир и миряни в сладкогласно пеенеКлир и миряни в сладкогласно пеенеХрам "Св. Неделя" изпълнен с многоброен богомолен народХрам "Св. Неделя" изпълнен с многоброен богомолен народХрам "Св. Неделя" изпълнен с многоброен богомолен народДякон Иван Петков"Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим"Простете и простени ще бъдете" Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим Отец Георги проси прошка от Негово Светейшество патриарх Максим"Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" Смирено изчакване да простим и да поискаме прошка"Простете и простени ще бъдете" "Простете и простени ще бъдете" Догарят свещите след вечернятаХрам "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »