ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 25 юли беше осветен възстановеният храм “Свети пророк Илия” в с. Пресяка

27 юли 2015 15:58, д-р Десислава Панайотова
Храмът в с. Пресяка

На 25 юли 2015 година, след повече от 15 години, в село Пресяка отново бе отслужена света божествена Литургия. Празник, който внесе радост и удивление в сърцата на всички. Събитието, очаквано от миряните в селото толкова години, осъществи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който отслужи чина на освещаване на възстановения храм, посветен на светия пророк Илия. Храмът от рано бе оживен и изпълнен с жители и гости, в двора се приготвяше казан с корбан за всички. Голямо беше възхищението на всички от архитектурата, професионалното изпълнение, красивия иконостас и иконите. Помощници в богослужбата бяха свещеноиконом Любомир Казашки, енорийски свещеник на селото, и свещеник Михаил Ковачев.

Историята на стария храм не е дълга: той е бил осветен през 1942 година от митрополит Филарет. Почти оттогава енорийски свещеник в този храм е отец Васил Цанков, който служи до 2002 година, когато е освободен поради напредналата му възраст и влошено здраве. През зимата на 2000 година покривът на храма се е самосрутил. По милост Божия това става няколко часа след неделна света Литургия, когато всички хора са си заминали и там не е имало никого. Комисия от специалисти установява, че стените на храма са в опасност от срутване. Камбанарията на храма е в отделно строително изпълнение, със здрави колони и основи и е взето решение тя да се запази. С разработването на нов проект за храм са натоварени архитект Пенка Серафимова, инж. Кино Кинов - конструктор и инж. Ралица Цанкова от гр. Ловеч, което те извършват безвъзмездно. На 15 октомври 2008 година бе положен основен строителен камък на новия храм на мястото на стария. Основни организатори по изграждането на новия храм “Свети пророк Илия” в с. Пресяка са тогавашният свещеник Петър Илев и „Агромехсервиз” ООД, гр. Ловеч, с управител Цанко Цанков и технически ръководител на обекта Петър Иванов. Бог да прости отец Петър и арх. Пенка Серафимова. Основни източници на средства за досега извършените строителни работи са: Комисията по бедствия и аварии - 100 000 лева и Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет - 9 000 лева; „Агромехсервиз” ООД, гр. Ловеч - около 50 000 лева; 13 000 лева от сеч на собствени църковни гори; 1 000 лева от ПП ГЕРБ; 1 500 лева от Радка Печева и нейния съпруг Бенан от Франция; 500 лева от Пламен Петров, живущ в Канада, и още много други дарители. При грубия строеж са използвани 5 тона цимент, дарени от „Златна Панега Цимент”.

Изработката на новия дърворезбован иконостас, реставрацията на запазените стари икони и стенописите са с автор Димчо Димитров.

Текст и снимки: Ловчанска митрополия

 

 

Снимки

Празникът в с. ПресякаПразникът в с. ПресякаПразникът в с. ПресякаПразникът в с. ПресякаПразникът в с. ПресякаПразникът в с. ПресякаСв. пророк ИлияПразникът в с. ПресякаПразникът в храм "Св. пророк Илия"Празникът в с. ПресякаПразникът в храм "Св. пророк Илия"
« предишна новинаследваща новина »