ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит благослови християните в столичния храм "Св. Седмочисленици"

27 юли 2015 17:15, Софийска митрополия
Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"

На 27 юли, св. Пантелеймон, честваме паметта и на св. Седмочисленици. Красивият столичен храм в сърцето на София - "Св. Седмочисленици" отбеляза своя храмов празник с архиерейска св. Литургия.

С благословението и с молитвеното участие на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от Тивериополски еп. Тихон - патриаршески викарий и председател на патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски“.

Заедно с него съслужиха предстоятелят на храма ставрофорен иконом Николай Коцев, архимандрит Теофан, протойерей Станко Дидов от храмовото духовенство, свещеник Сава Кокудев, ефимерий на параклиса в Богословския факултет на СУ, и дякони.

В края на Литургията еп. Тихон се обърна към изпълнилите до краен предел тържествуващия храм миряни и като поясни,че именно от този храм е започнало неговото духовно израстване и че заедно с патриарх Неофит и предстоятеля на храма отец Николай са завършили преди 50 години семинарското си образование, изрази радостта си от възможността в този ден да отслужи празничната Литургия.

Владиката пламенно говори за делото св. братя Кирил и Методий и техните ученици, благодарение на които славянските народи имат свой богослужебен език.

„Дано Бог ни даде сили, да ни даде разум, да ни даде воля да продължаваме да му служим, ... да показваме, че има и такова, българско Православие със своите особености, но с искрени и истинни вярващи" - каза владиката. "Пожелавам ви от все сърце да се просветите, да се осветлите, да бъдете благословени от Бога, да имате пред очи делото на светите Седмочисленици, които не бива само да празнуваме, но и да продължаваме тяхното дело, което ще рече - да не драскаме буквите, които са ни завещали, но да ги уважаваме като ги изписваме уместно и красиво, да не употребяваме думите за гнусни изрази , но със старание, с мисъл и добър подбор да изразяваме с тях истината...“

С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение, след което Негово Светейшество даде своя първосветителски благослов като пожела Божието благословение и силата на духа на светите Седмочисленици да бъде с нас.

Ставрофорен иконом Николай Коцев изказа благодарността си към Негово Светейшество и еп. Тихон и поднесе красив букет цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"Храмов празник в столичния храм "Св. Седмочисленици"
« предишна новинаследваща новина »