ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Български представители на тържествата в Русия и Украйна по случай 1000 години от успението на св. княз Владимир (обновено)

28 юли 2015 15:47, Българска Патриаршия
Тържествата в Киев

По случай 15/28 юли 2015 г., когато се отбелязва 1000-годишнината от успението на покръстителя на Русия св. равноапостолен и велик княз Владимир, в Русия и Украйна започнаха тържествени празненства.

Присъстват гости от целия православен свят. Българската православна църква е представлявана от Техни Високопреосвещенства Видинския митрополит Дометиан и Ловчанския митрополит Гавриил.

~~~

На 27 юли 2015 г. в Даниловския манастир в Москва Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се срещна с делегациите на поместните Православни църкви. В срещата от страна на БПЦ участва Видинският митрополит Дометиан, съпровождан от Негово Високопреподобие архим. Теоктист - представител на Българския патриарх при Московския патриарх, и Негово Високопреподобие архим. Антим - протосингел на Видинска митрополия.

~~~

На 27 юли 2015 г. в Киев бе отслужен молебен и проведен кръстен ход. Те бяха оглавени от Негово Блаженство Онуфрий - митрополит на Киев и цяла Украйна (Московска Патриаршия). В духовните тържества от страна на БПЦ участва Ловчанският митрополит Гавриил.

~~~

На 28 юли годишнината се отбелязва със св. Литургия в чест на великия равноапостолен св. княз Владимир, както и със съпътстващи културни прояви, които продължават и в следващите дни. Чрез тях се подчертава епохалното значение на делото на св. Владимир, което открива нова страница в историята на руския народ - за духовно-нравственото му преобразяване, културно израстване и вечно спасение.

~~~

Галерия от св. Литургия в Москва - храм "Христос Спасител":

http://www.patriarchia.ru/db/text/4177820.html

Галерия от св. Литургия в Успенския събор на Киево-Печорската лавра в Киев:

http://news.church.ua/2015/07/28/ukrajinska-pravoslavna-cerkva-vidznachaje-1000-littya-blazhennoji-konchini-svyatogo-rivnoapostolnogo-velikogo-knyazya-volodimira/

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: http://www.patriarchia.ru и http://news.church.ua

 

 

Снимки

Митр. Онуфрий и митр. ГавриилТържествата в КиевМолебенът в КиевКръстният ход в КиевТържествата в УкрайнаПаметна снимка от срещата с Руския патриарх Кирил в Москва
« предишна новинаследваща новина »