ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Сиропустна в Сливен

15 февруари 2010 10:08, Сливенска митрополия
Неделя Сиропустна в Сливен

На 14 февруари в 16 ч. следобед в сливенския катедрален храм ”Св. Димитър” започна вечерното богослужение в навечерието на Великия пост. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, придружен от йеродякон Калист, влезе в храма, бе посрещнат от свещениците с мантия и жезъл и при пеенето на ”Владику и священноначалника нашего…” застана на архиерейския трон. Свещеник Павел Янков даде началото на вечернята. На клира са певците и всички свещеници от града, дошли за предстоящото всеопрощение. Храмът е изпълнен с богомолен народ. В края на вечернята митрополит Йоаникий говори за духовното значение на прошката и за предстоящия Велик пост и като прочете молитвата на св. Ефрем Сирин ”Господи и Владико на моя живот…”, слезе от трона и започна чинът на Всеопрощението. При сладкогласното пеене на кондака ”Всем предстателствуеши благая…” той се поклони пред светите икони и застана на малкия трон. След него свещениците по старшинство се покланяха пред иконите и искаха прошка от Митрополита и помежду си с думите: ”Простено - прости !” Същото правеха и десетките християни, дошли в храма за прошката.

Какво умилително тържество! Всички пееха кондака на всеопрощението. От очите на някои християни се стичаха сълзи. Всеки пръв искаше да целуне ръка на другия и искрено да каже: ”Простено - прости”, защото от следващия ден започва Великият пост и вярващият християнин трябва да е простил и да получи прошка от ближните си. Този акт на всеопрощение не е еднократен, а е знак, че опрощението трябва да бъде неотменима част от живота на християните във всеки един момент. Прошката заема основно място в християнската нравственост. Само човек с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. Тя е условие за всеки християнин да приеме в сърцето си възкръсналия Спасител и да получи благодатните дарове на светата Евхаристия.

На Сирни заговезни прошка искат по-младите от по-старите; децата от родителите; младоженците от кумовете, кръщелниците от кръстниците.

 

 

Снимки

Неделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в Сливен
« предишна новинаследваща новина »