ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С архиерейска св. Литургия, ръкоположение и офикия започна Сиропустна неделя в гр. Ихтиман

15 февруари 2010 11:29, Софийска митрополия
Неделя Сиропусна в гр. Ихтиман

На 14 февруари, Неделя Сиропустна, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично” в гр. Ихтиман. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа в богослужбата взеха участие архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставр. ик. Йосиф Серев, ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на храм „Св. Неделя”, ставр. ик. Николай Андонов от гр. Сандански, свещеник Виталий от храмовото духовенство и дякон Иван Петков.

По време на св. Литургия софийският архиерей възведе в дяконски чин иподякон Крум Попниколов Андонов от гр. София. Новият дякон е роден през 1982 г. в гр. Сандански. Възпитаник е на Софийската духовна семинариия „Св. Йоан Рилски”, която след петгодишен обучителан курс успешно е завършил през 2005 г., а през 2008 г. се е димломирал и от Богословския факултет на СУ. Епископът му пожела здраве, духовни сили и възрастване, „да бъде радост за домашната си църква”, в която има още един свещеник /баща му/ и най-вече това служение да му бъде за спасение.

По време на причастния канон еп. Йоан произнесе вдъхновено слово за настъпващите дни на Великия пост, като каза: „Идвайки на тази земя, човекът има предназначение, което трябва да изпълни, за да заслужи Божията благодат и милост, но най-вече да получи единение с Бога, а това става, когато се очисти от греха. Нашите грехове са най-вече към нашите ближни. Днес Църквата ни призовава да поискаме прошка и взаимно да се опростим. Пожелавам да имате дръзновение да поискате прошка от всички, които сте огорчили, от вашите сродници и близки”. Преди отпуста на св. Литургия Негово Преосвещенство, изпълнявайки препоръката на св. апостол, който съветва “да бъде отличен с двойна чест онзи, който с ревност служи на св. олтар”, отличи с офикия „протойерей” свещеник Виталий от гр. Ихтиман, заради неговото десетгодишно усърдно служение в храм „Успение Богородично”.

В края на богослужбата архиереят, като поздрави многобройните енориаши, дошли в храма, изказа своята радост за благодатното единство, разбирателство и активно сътрудничество, което вижда в гр. Ихтиман между общинското ръководство, в лицето на кметицата г-жа Маргарита Петкова, и духовенството на града и благопожела все така заедно, в единомислие да работят за благото на св. Църква в този край на богохранимата Софийска епархия: „Духовен успех на всички в тази духовна околия, а на г-жа Петкова безбедно служение за доброто и просперитета на града” - благопожела той.

Епископ Йоан благодари на икон. Йосиф за неуморните грижи, които полага като архиерейски наместник, за многобройното храмостроителството, което организира в тази околия /за четири години са построени пет храма в места, където никога не е имало храмове, и 16 параклиса/ и го увери, че неговият труд и този на неговите събратя не е незабелязан, за което говори благословението на Негово Светейшество за още /предстоящи/ офикии.

Храмът „Успение Богородично” е трикорабна базилика, построена през 1835 година. Цялата вътрешност - притвор, корабна част и олтар - е изографисана от самоковски зографи. Историята говори, че този храм при отстъплението на турците е бил опожарен и значителна част от него изгоряла, но скоро след това отново е възстановен и наново изографисан.

Ихтиманска духовна околия обхваща градовете Ихтиман, Костенец, Момин проход и Долна баня. В околията има 29 енории /предстои изграждането на 30- ти храм/ които духовно се обгрижват от десет свещеника. В отделните енории има изградени братства и неделни училища.

Текст и снимки : Весела Игнатова

 

 

Снимки

Неделя Сиропусна в гр. ИхтиманНеделя Сиропусна в гр. ИхтиманНеделя Сиропусна в гр. ИхтиманИподякон Крум АндоновДякон Иван ПетковНеделя Сиропусна в гр. ИхтиманПевческият хорНеделя Сиропусна в гр. ИхтиманПевците на утренятаЧетене на св.АпостолНа проскомидиятаНеделя Сиропусна в гр. ИхтиманВеликият входВеликият входКметът на града г-жа ПетковаНеделя Сиропусна в гр. ИхтиманСвещенослужителитеДяконитеНовият протоиерей ВиталийХрамътСградата на архиерейското наместничество
« предишна новинаследваща новина »