ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Сиропустна в Русенска епархия

15 февруари 2010 13:26, Русенска митрополия
На многая лета, Владико!

На 14 февруари, Неделя Сиропустна, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи божествена св. Литургия в храм „Света Троица”, гр. Две могили. В богослужението на митрополита съслужиха прот. Петър Петров, председател на църковното настоятелство на храма (построен през 1863 г.) и митрополитският дякон.

Три са основните идеи в евангелското четиво, което се чете на Неделя Сиропустна (Мат. 6:14-21): прощаване греховете на ближния, правилният външен вид на постещия християнин и съкровищата, които трябва да си събираме и мястото на тяхното събиране.

Проповед за Сиропустна неделя прочете г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

В края на св. Литургия митрополит Неофит се обърна към вярващите с наставления за Великия пост, „в който влизаме със слънчева радост”. „Християнският пост е пост на радостта, на светлината, на слънчевите зари, които озаряват сърцето на човека, стоплят го и го предразполагат към молитва и към милосърдие. Постът трябва да бъде съчетан с вяра, молитва и правене на добри дела. Пост и молитва без добродетели не постига нищо за нашия живот. Като че ли една формална проява на благочестие, а по-нататък добрите дела, издигането в светостта на преподобните и богоносни наши отци и подвижници отсъства от нашия живот. Да бъдем честни в своето добро намерение да преминем попрището на светия пост с добродетелен живот, с намерението да живеем по-добре, отколкото досега сме живели в своето ежедневие, да проявим повече дела на милосърдие, които досега недостатъчно сме проявявали, и да вярваме, че Господ, Който благославя със Своя четиридесетдневен пост в пустинята и нашите усилия през този период, ще ни даде много духовни сили, за да постигнем онова, което християнският пост предопределя за нас – благочестие, чистота на живота, мир, радост в Светия Дух и да почувстваме, че нашите тела и нашият живот е станал храм на Светия Дух, както казва св. апостол”. На път за храма, преди да поискаме милост от Бога, да проявим милост и към нашия ближен, както казваме и в Господнята молитва „Отче наш”.

На днешния ден честваме паметта на св. Кирил Славянобългарски и св. Авксентий. Митрополит Неофит припомни думите на св. Кирил в отговор на поставения му въпрос относно същността на философия. Той отговорил: „Философията е разбирането на божествените и човешки неща в нашия живот и как можем да достигнем онази висота, че да получим образа и подобието Божие, по които Той, Бог, ни е създал за чистота, възвишеност и спасение”.

След богослужението в храма духовниците извършиха водосвет пред читалището в гр. Две могили по повод народното честване на Трифоновден.

В края на вечерното богослужение в Неделя Сиропустна в Православната църква се извършва взаимно опрощение. Така и в катедралния храм „Света Троица” в Русе се извърши тази служба изключително затрогваща сърцето на всеки православен християнин, който съзнателно участва в богослужения живот.

На много места в Свещеното Писание се подчертава значението на покаянието и прошката в живота на православния християнин. Прошката е част от духовната борба на християнина, в която той трябва да се пребори със своя егоизъм и да прости прегрешенията на ближните. Множество русенски свещенослужители и вярващи бяха дошли взаимно да поискат и да дадат прошка. Пръв от солея поиска и даде прошка нашият архиерей, митрополит Неофит.

Пожелаваме лек и спасителен духовен и телесен Велик пост на всички православни християни.

Текст: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Св. Литургия"Господи, Господи, погледни от небето и виж..."Велик входВелик входВелик входПрот. Петър ПетровВелик входОтпустХрам "Света Троица", гр. Две могилиВодосветТрифоновденВодосветВечерняВечерняВзаимно опрощаванеВзаимно опрощаванеВзаимно опрощаванеВзаимно опрощаванеВзаимно опрощаванеВзаимно опрощаване

Видео

Слово на митрополит Неофит

Слово на митрополит Неофит

Слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »