ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Ако не простите... и Бог няма да ви прости...” - Неделя на всеопрощението в манастира "Св. Константин и Елена" и житие на св. Валентин

15 февруари 2010 15:14, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Светите мощи

Неделята на Всеопрощението тази година съвпадна с деня, в който Православната Църква почита и ни припомня паметта на св. равноапостолен Кирил Славянобългарски, както и на св. свещеномъченик Валентин. Последният, чиито мощи се съхраняват в манастира „Св. Константин и Елена”, е популярен днес като „светецът покровител на влюбените”.

Днешният свят има нужда от Любов. Днешният човек има нужда от разбиране. Бог ни дава и двете – и Любовта Си, и разбирането на немощите ни! Той ни упътва как да живеем, за да придобием Любов. Той ни напътства и как да постъпваме, за да бъдем разбирани и да разбираме другите. „Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец, ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви” (Мат. 6:14-15). Без прошка няма разбирателство, няма любов!

За празничната св. Литургия храмът в манастира „Св. Константин и Елена” трудно побра тези, които бяха дошли да потърсят мир за душите си. Да чуят словото Божие. Да се помолят за благопреуспяването си и и за това на своите ближни. Да се помолят за упокоение на душите на преставилите се пред Бога. Да дадат и поискат прошка – ПРОСТЕНО – ПРОСТИ!

От неделното св. Евангелие ние чухме и къде трябва да събираме съкровищата си – т. е. най-ценното за нас. Този съвет идва от устата на Самия Бог и днешният свят (смущаван и търсещ изход от икономическата криза) има особена нужда да го чуе. Мястото, което ни бе посочено не е „на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат, но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат, защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви” (Мат. 6:19-21).

Св. свщмчк Валентин е особен пример за нас. Особен пример е как да изпълняваме задълженията си, как да търпим несгодите, как да отстояваме вярата си! От светците можем да вземем този пример. Можем да търсим тяхното молитвено покровителство и застъпничество пред Господ! Както нашите близки и приятели ни помагат, когато ги помолим, още повече и още по-силно на помощ ни се притичват и Божиите угодници, светците. Тези, които пребивават в Царството Божие и славословят Бога!

Слава Богу, вече мнозина идват в епархийския манастир „Св. Константин и Елена” да се помолят пред мощите на св. Валентин. Да се извърши над тях Тайнството Венчание! За тях той е символ не на червените комерсиални сърца, а светият Божий угодник, който може да ни помага в духовната борба. Да изпроси от Бога укрепването на младежта! Да разреши всички пречки по пътя към създаването на семейство! Да сплоти боговенчания съюз между мъжа и жената...!

Св. свщмчк Валентин е нашият ходатай пред Всеподателя Бога за добруването ни на земята и за спасението на душите ни!

Господи Иисусе Христе, Сине Божий, по молитвите на св. свещеномъченик Валентин, помилуй ни!

Кратко житие

През III век, в Омбрия, италианска област, в града, наричан Интермна, епископ бил свети Валентин, получил от Бога дар на изцеление. Като изцелявал хората от всякакви болести и недъзи с молитва и призоваване на пресвятото име на Иисуса Христа, той обръщал неверните от идолското служение към Бога (по това време езическото многобожие все още господствало в света и нечествите царе, които властвали на Запад и на Изток, преследвали християните).

В тези дни трима младежи (ученици), родом от Атина, езичници по вяра, по име: Прокул, Ефин и Аполоний, дошли в Рим да учат, като желаели да се запознаят по-добре с езика и римската наука. Те намерили един учен наставник, опитен и в двата езика - латински и гръцки, на име Кратон, постъпили при него на обучение и живеели в дома му. Случило се на единия от синовете на Кратон, на име Херимон, да заболее сериозно. Болестта се проявила в това, че гръбнакът му силно се огънал, главата му се озовала между коленете и той никак не можел да се изправи. Много лекари били викани, но не могли да помогнат на болния. Той страдал по този начин около три години и загубил всякаква надежда за изцеление.

Един ден в дома на Кратон дошъл трибун (военен чин) на име Фронтон. Като видял болния, казал: "Такава болест имаше родният ми брат, но той получи изцеление от един християнски епископ, наричан Валентин, който живее в град Интермна".

Като показал на светителя болния Херимон, Кратон започнал да моли епископа да изцели сина му. "Ако пожелаеш - казал свети Валентин,- болният ще оздравее, понеже, ако вярваш в моя Христос, всичко ще бъде възможно за вярващия. Вярващият човек е несравнимо по-приятен на Бога от невярващия, който възлага надеждата си на световни и нищожни неща и почита за богове изображения на живели някога зли хора, изображения, направени от дърво, камък и друго някакво вещество. Как е възможно да се допусне, че са били богове тези, които, потънали в мръсни дела и упражнявайки се в жестоки мъчения, нямат нито един час свободен от мерзки беззакония? Ако приемеш вярата, която ти предлагам, като се откажеш от езическото нечестие и възложиш надеждата си на Единия Бог, невидимия и всемогъщ, ще бъде дадено здраве на сина ти, както ти желаеш. И така, повярвай в Сина Божий Иисуса Христа, че Той е истинският Бог, откажи се от всичките си идоли и ще видиш сина си здрав."

В православните страни най-голяма почит се отдава на св. Валентин в Русия. Москва, както и Рим, са другите две места, където има мощи на светеца, пред които вярващият християнин може да се помоли и изпроси молитвите на светеца. Св. Валентин днес е почитан като покровител и лечител на младежите. Лекувал е не само телесно, но и душевно болни. Възвръщал ги е в правия Път...

Световната му слава се дължи на една легенда, подета в англосаксонските страни, според която свети Валентин подарил едно цвете от своята градина на една девойка и един момък, след което между тях се ражда голяма любов и много други двойки започват да ги следват. Впоследствие се решава един ден от годината да е посветен на официално честване на женитбите: празник на обещанието. И днес на празника на обещанието - преди годежа - годеници от цял свят идват в гр. Терни и си разменят обещания за любов, искайки на 25-ата и 50-ата годишнина да могат да ги повторят и „обновят” любовта си.

Повече за житието на светеца можете да научите в сайта на манастир „Св. Константин и Елена” http://www.varnamonastery.bg/svv.html

 

 

Снимки

Мощите и иконата в манастираСветата литургияМолитва...Манастир „Св. св. Константин и Елена”
« предишна новинаследваща новина »