ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият еп. Григорий ръкоположи нов свещеник на Софийска епархия

03 август 2015 08:51, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Кремиковския манастир

На 1 август Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий отслужи св. Литургия в Кремиковския манастир "Св. Георги", ръкоположи нов свещеник на Софийска епархия и благослови децата, които в тези дни са на православен лагер в манастира.

Браницкият епископ Григорий възглави св. Литургия, в която взеха участие протойерей Серафим Янев, ефимерий на манастира, протойерей Борис Петров, ефимерий на Обрадовския манастир "Св. Мина", и дяконите Васил Танев и Атанас Георгиев. Според църковния типик в този ден за поклонение тържествено се изнася Честният Кръст Господен и се отслужва празничен водосвет.

За втори път в Кремиковската обител се провежда детски лагер, по време на който децата с помощта на преподаватели-богослови се запознават с истините на православната вяра и по непосредствен начин с помощта на приложното изкуство придобиват знания за църковното изкуство. Лагерната смяна е в продължение на седем дни и тази година са се включили около тридесет деца.

По време на литургията заедно с църковните певци в богослужбата взеха участие и децата, които бяха вече разучили някои от литургийните песнопения.

За свещеническо служение еп. Григорий ръкоположи дякон Атанас Стефанов Георгиев.

Новоръкоположеният свещеник е роден през 1982 г. в гр. Пазарджик. Начално и основно образование получава в родния си град, след което е приет за семинарист. Успешно завършва петгодишния курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и богословие в Богословския факултет на Софийския университет. Веднага след завършване на семинарията до деня на своето дяконско ръкоположение (30 ноември 2014 г.) той работи като клиросен певец в столични храмове. Епископът му благопожела да запази своя страх Божий, да има за пример светите отци, да подражава на вярата и дръзновението им и никога да не забравя на Кого и как служи.

В края на литургията владиката поздрави децата, които са избрали през тези дни да пребивават в манастирската обстановка и им преподаде патриаршеския благослов, като им подари и по иконка за спомен.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Кремиковския манастирАрхиерейска св. Литургия в Кремиковския манастир Архиерейска св. Литургия в Кремиковския манастир Свещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеАрхиерейска св. Литургия в Кремиковския манастир Архиерейска св. Литургия в Кремиковския манастир Архиерейска св. Литургия в Кремиковския манастир Архиерейска св. Литургия в Кремиковския манастир
« предишна новинаследваща новина »