ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въдворяване на нов свещеник в с. Николово, Русенска област

15 февруари 2010 21:05, Русенска митрополия
Начало на св. Литургия

На 14 февруари, Сиропустна неделя, в тържествена обстановка в с. Николово, Русенска обл., беше въдворен новоръкоположеният свещеник Ивайло Георгиев. Да отслужи Божествената св. Литургия и да въдвори новия свещеник, беше дошъл Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит. В съслужение в Литургията участие взеха още: досегашният енорийски свещеник ст. ик. Кънчо Кънев, който издава енорията и по решение на Епархийския съвет става председател на русенския храм „Успение Богородично”, и свещ. Димитър Димитров от съседната енория - гр. Сливо поле. В храма присъстваше и кметът на с. Николово г-жа Марийка Николова.

След отслужването на св. архиерейска Литургия епископ Иаков се обърна с проповед върху неделното евангелско четиво, след което прочете въдворителното писмо на Русенския митрополит Неофит до жителите на Николово, в което на тяхното внимание се представя свещеник Ивайло Георгиев като техен духовен пастир, като се призовават енориашите да му съдействат в изпълнение на духовния му дълг, та да може той в обстановка на любов и разбирателство да ги води по пътя на вечното спасение. Епископ Иаков връчи на кмета г-жа Николова и уведомителното писмо, с което местната власт официално се информира за въдворяването на новия енорийски свещеник.

Прощално обръщение към бившите си енориаши произнесе ст. ик. Кънчо Кънев, в което им благодари за доверието и предаността им в продължение на дългите години на неговото служение в това село. Обръщение към вярващите произнесе и нововъведеният свещ. Ивайло Георгиев, след което им даде и първия си пастирски благослов.

„Многая лета” се изпя за благопреуспяването на нововъдворения и за досегашния енорийски свещеник, за присъстващите енориаши и гости, за селото и целия български народ.

След службата се състоя и скромен обяд, където освен присъстващите в храма, да уважи новия енорийски свещеник беше дошъл братът на о. Ивайло, който също е свещеник – о. Георги Георгиев. Той служи в русенския храм „Св. Възнесение”. Радостно е, че възпитани от малки в ценностите на православието в своето семейство и двамата братя поемат по неравния, но благодатен път на свещенството.

Макар и млад, о. Ивайло има богат житейски опит – дълги години е живял в Испания, където е посещавал православните храмове, обогатявайки се от културата и традициите на този богат на история средиземноморски народ.

На нововъведения отец Ивайло пожелаваме много духовна радост и преуспяване на Божията нива, в която тепърва встъпва!

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Станимир Стоянов

 

 

Снимки

ОтпустОтпустВръчване на писмото за въдворяване на кмета на селотоЧетене на въдворителното писмо до енориашитеОбръщение на досегашния енорийски свещеник ст.ик. Кънчо КъневОбръщение на свещ. Ивайло ГеоргиевПърви благослов на енориашите
« предишна новинаследваща новина »