ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Продължава записването за КУРСОВЕТЕ ПО ПРАВОСЛАВИЕ при храм "Св. св. Кирил и Методий" за учебната 2015/2016 година

04 август 2015 15:40, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий" - София

"Само православната вяра очиства и освещава човешката природа, омърсена от греха... Нито едно християнско изповедание, освен Православието, не може да доведе християнина до съвършенство или святост, до пълно очистване от греховете и нетление." Св. Йоан Кронщадски

КУРСОВЕТЕ ПО ПРАВОСЛАВИЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ, които вече десет години се провеждат при голям интерес в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" имат за своя основна цел да приведат хората в светата Православна църква чрез катехизиране (православно просвещение), в което не се правят компромиси спрямо чистотата на светата православна вяра, нито се угажда на човеци, а още по-малко на духа на този свят.

Курсовете се организират по инициатива и с благословението на Негово Високоблагоговейнство ик. Александър В. Георгиев според официално решение на църковното настоятелство, одобрено от Епархийския съвет при Софийска св. митрополия (ръководеща Софийската епархия на БПЦ-БП).

Курсовете по Православие са част от широкообхватната културно-просветна дейност на храм "Св. св. Кирил и Методий" и спомагат за просвещаването и въцърковяването на всички, които търсят Бога и православния начин на живот в Неговата Църква.

КУРСИСТИТЕ

99 % от начинаещите курсисти трайно се въцърковяват след като изслушат катехизаторските лекции и участват в съпътстващите ги практически занимания. Препоръчително е начинаещите курсисти да се включат в групата по Въведение в Православието.

Някои от курсистите, сред които има и много утвърдени православни християни, започват да работят, ставайки кадри на Българската православна църква-Българска Патриаршия: като духовници, църковнослужители, експертни съветници, доброволци и др. Най-важното е, че всички курсисти, завършващи успешно учебната година, по Божия милост и със силата на Светия Дух на свой ред стават благовестители на спасението в Христа и така помагат на своите семейства, приятели, колеги и ближни. Както казва св. ап. Иаков, "който е обърнал грешник от лъжливия му път, ще спаси една душа от смърт и ще покрие много грехове" (Иак. 5:20).

ЛЕКЦИИТЕ се водят всяка събота в различни часове за отделните групи. Всяко занимание отнема 2 астрономически часа. По-любознателните курсисти могат да се включат в повече от една група, т.е. да изучават и материал за начинаещи, и материал за по-напреднали.

ПРЕПОДАВАТЕЛ е д-р Десислава Панайотова. Тя е доктор по богословие и работи като директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм; експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия; член на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод; главен редактор на Официалния уебсайт на БПЦ-БП.

ТЕМАТИЧНО курсовете се разделят на:

~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет.

~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част І и ІІ (двугодишен курс).

СИСТЕМА на работа:

Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота - от м. ноември до м. май включително. При необходимост се използват за лекции и вечерните часове на делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници.

ФОРМИ на обучение: молитва, литургично общение, поклонничество, лекция, дискусия, мултимедийна прожекция, практически урок.

ФОРМИ на оценяване: събеседване, решаване на тест, писане на есе.

МАТЕРИАЛИ: На разположение на курсистите се предоставят тематични разпределения на учебния материал, систематизирани таблици и подбрани откъси от църковни съчинения, богата православна литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

УЧАСТИЕТО в курсовете носи в себе си радостта от съвместно придобиваното богопознание и самопознание, а най-вече от споделения молитвен, литургичен и евхаристиен опит. Заниманията по Православие обогатяват всички курсисти чрез общуването в Име Божие - общуване, което прокарва мост от една страна между различните поколения, а от друга - между хората на еднаква възраст. Така се учим, че всички сме едно в Христа, а също и че приятелството и любовта са по-силни, по-трайни, по-истински, ако пребъдваме в Църквата и Господ Иисус Христос е посред нас. Според отзивите на курсистите заниманията по Православие при храм "Св. св. Кирил и Методий" променят и преобразяват живота им - според потребното за всеки един от тях.

НАЧАЛОТО на заниманията през учебната 2015/2016 г. е на 7 ноември 2015 г. (събота).

СРОК за записване: 30 октомври 2015 г.

КОНТАКТ за записване:

Д-р Десислава Панайотова

Моб. тел.: 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80

Е-мейл: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg

АДРЕС за провеждане на лекциите:

гр. София - 1202

ул. “Г. Вашингтон” № 47

Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Енорийски център, ет. 1 - Лекционна зала

~~~

Да се приобщим към светата православна вяра, която ни спасява!

Архивни снимки: Десислава Панайотова, Петър Петров

 

 

Снимки

Литературно четене и слушане на светоотечески текстовеРецитал на курсистите по Православие в Енорийската зала
« предишна новинаследваща новина »