ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благославяне на лозовите насаждения и зарязване лозите в с. Мечка, Русенско

16 февруари 2010 00:51, Русенска митрополия
Лозов масив при с. Мечка

На 14 февруари 2010 г, Сиропустна неделя, по стар стил Трифоновден, в лозовите масиви на русенското село Мечка Негово Високопреподобие архимандрит Емилиан – игумен на Басарбовския скален манастир и енорийски свещеник на това село, както повелява традицията, благослови лозовите масиви в това живописно село.

Ритуалът се проведе в красиво разположен до брега на река Дунав лозов масив. Архим. Емилиан беше придружаван от г-н Милен Бакалов – завеждащ отдел в Русенска митрополия, и г-жа Ива Цанова – съветник по земеделските земи на епархията. От високия български бряг се съзираха равните полета на съседна Румъния. В ниското величественият Дунав беше ширнал своите води.

Отец Емилиан прочете отредената за целта молитва при неприкритата радост на онези, които са се потрудили тези лозя да станат факт – винопроизводители от Русенския район, известен с хубавите си вина. След това той заряза първата лозова пръчка с пожелания за изобилна и качествена реколта. По една лозова пръчка зарязаха и всички присъстващи. С вино поляха лозите „за берекет”.

Всички присъстващи отпиха по глътка вино от изписана бъклица. Украсени със сплетени лозови пръчки, всички се насочиха към центъра на селото, където ги очакваха многобройните му жители. По повод празника беше организирана художествено-музикална програма с всенародно веселие.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Молитва за благославяне на лозовите насажденияЗарязване на лозитеЗарязване на лозитеПоливане на лозите с вино "за берекет"Зарязване на лозитеЛозов масив при с. МечкаЗарязване на лозите
« предишна новинаследваща новина »