ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. свщмчк Висарион Смоленски в град Смолян

05 август 2015 11:49, Пловдивска митрополия
Празника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град Смолян

На 28 юли, в навечерието на празника на св.свщмчк Висарион Смоленски, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит - отслужи Празнична вечерня с петохлебие в едноименния храм в град Смолян.

С архиерея съслужиха: архимандрит Евтимий, придружаващ Белоградчишкия епископ Поликарп, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия и свещеници от околията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На 29 юли, когато светата Православна Църква прославя мъченическия подвиг на последния български епископ в Родопите Висарион, зверски убит от турските нашественици през XVII век, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит - възглави Божествената света Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски” в град Смолян.

С архиерея съслужиха: архимандрит Евтимий, придружаващ Белоградчишкия епископ Поликарп, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия и свещеници от околията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор ”Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха ктиторът на храма г-н Тодор Батков, представители на Общинския съвет в град Смолян и богомолният народ, изпълнил Божия дом.

По време на „причастния” свещеноиконом Виктор Христев прочете житието на св. Висарион Смоленски.

Като преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в словото си след края на богослужението викарният епископ Поликарп произнесе боговдъхновено слово, в което акцентира върху мъченическия подвиг на свети свещеномъченик Висарион Смоленски - подвиг, основан на любовта му към Христа и ближните.

„Днес св. свещеномъченик Висарион Смоленски е един свидетел за вярата Христова, защото светиите са живи и те от небесата проповядват, наставляват, вдъхновяват. Днес, предстоейки пред неговия свещен образ, св. свещеномъченик Висарион ни учи какви трябва да бъдем, как трябва да живеем и как да се уединяваме с Бога, за да намираме полза и смисъл в нашия живот. Живял в трудни години на изпитания и борби, в години на доказване правотата, била тя политическа или духовна, в тези бурни години св. Висарион Смоленски останал верен на своето епископско поприще - да бъде пастир на своите духовни чада. Да бъде пастир, който, по думите на Христос: ”Влиза в кошарата през вратата, а не прескача през оградата”. Той остана до края на дните си пазител на Христовото евангелие, на Христовото име и Христовата вяра по тези земи. И ние в нашия живот и в ежедневието си, като сме приели светото тайнство Кръщение, било като малки или като големи, да пазим вярата си чиста, съкровена, неопетнена, като св. свещеномъченик Висарион Смоленски да свидетелстваме тази вяра, силата и мощта й пред света и човеците.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/947-28072015g-praznichna-vechernya--hram-q-sv-svshtmchk-visarion-smolenski-q-gr-smolyan-.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/948-29072015g-arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-svshtmchk-visarion-smolyanski-q-gr-smolyan-.html

 

 

Снимки

Празника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град СмолянПразника на св. свщмчк Висарион Смоленски в град Смолян
« предишна новинаследваща новина »