ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица

05 август 2015 12:00, Пловдивска митрополия
Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица

Според църковния устав дните от първи до петнадесети август обхващат благодатния период на Богородичния пост, чрез който Православната църква ни подготвя за съкровеното посрещане на празника Успение на Пресвета Богородица.

В края на делничните вечерни през Богородичния пост се отслужва Молебен канон към Пресвета Богородица.

Първото от тези молебни последования бе отслужено на 2 август в катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив.

Последованието бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение със Знеполския епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев и свещеници от всички храмове в града.

Умилителните песнопения на канона се изпълняваха антифоно от духовниците и от певците от митрополитския хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.Към тяхното молитвено пение се присъединяваха и мнозина от богомолците, които се бяха подготвили с текстове на Богородичния канон.

След чинопоследованието на Молебния канон Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай произнесе слово, в което акцентира върху темата за поста и спасителното за всички ни значение на общата ни майка света Богородица.

„Няма по-близък на човека в този живот от майката. На мама можеш да кажеш всичко. Можеш да кажеш мъката си, скърбите си, несгодите си, да споделиш проблемите си. Неслучайно целият свят нарича Божията майка света Богородица - Майка на Църквата, Майка на християните, Майка на всекиго едного от нас. То е, защото ние общуваме с нея, като с наша майка. И не случайно сме се събрали многолюдно и ще се събираме в тия благодатни и утешителни вечерни служби, за да споделим с нашата обща майка света Богородица болките си, страданията си, скърбите си. Защото знаем от собствен религиозен опит, че няма сълза върху човешкото лице, която нейната милваща майчина десница да не е изтрила. Няма човек, който е дошъл да изплаче пред нея теготите си и да не се върне утешен. Затова и светата Църква я песнослови като утешителка на наскърбените, надежда на обезнадеждените, одежда на голите, изцерение на болните и спасение за верните.”

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/950-02082015g-moleben-kanon-na-presveta-bogoroditza--katedralen-hram-q-uspenie-bogorodichno-q-gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Вечерня с Молебен канон на Пресвета БогородицаВечерня с Молебен канон на Пресвета БогородицаВечерня с Молебен канон на Пресвета БогородицаВечерня с Молебен канон на Пресвета БогородицаВечерня с Молебен канон на Пресвета БогородицаВечерня с Молебен канон на Пресвета БогородицаВечерня с Молебен канон на Пресвета БогородицаВечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица
« предишна новинаследваща новина »