ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Господне в Бачковския манастир

06 август 2015 12:54, Бачковска света обител
Изображение на Преображение от Захари Зограф в манастирската църква "Св.Николай"

„И се преобрази пред тях: и лицето Му светна като слънце,

а дрехите Му станаха бели като светлина.” (Мат. 17:2) Непосредственото свидетелство на Божието естество в Иисуса Христа, дадено на апостолите на планината Тавор, отбелязва днес светата ни Църква.

Великият празник на Преображението Христово бе тържествено отбелязан и в светата Бачковска обител с тъжествено богослужение на манастирското братство, водено от пребиваващия тук Месемврийски епископ Яков и игумена на манастира архим. Симон.

Видението на нетленната Светлина на Преображението на Сина Мариин е заветна цел на всеки християнин. Това е теорията на подвижниците в пустинята египетска, това е сиянието в исихията на следовниците на св.Григорий Синаит. Това е светлината в човека, която свети и която, ако не свети, ще бъде тъмнина!

Да не помрачаваме, прочие, братя и сестри во Христа, искрата Божия със сенките на мрака на този свят, надигащи се неуморно в опита им да ни оплетат и отклонят от спасителния път, даден ни от Преобразилия се!

 

 

Снимки

Преображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастирПреображение Христово в Бачковския манастир. Освещаване на плода на лозата.Преображение Христово в Бачковския манастир. Проповед на архим.Симон
« предишна новинаследваща новина »