ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

06 август 2015 18:08, Софийска митрополия
Патриаршеско слово за Преображение Господне

„Ние ви явихме силата и пришествието на Господа нашего Иисуса Христа, не като следвахме хитро измислени басни, а като станахме очевидци на Неговото величие“ (2 Петр.1:16).

СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В днешното апостолско четиво свети апостол Петър, един от свидетелите на чудното преобразяване на нашия Господ Иисус Христос, утвърждава вярващите от всички времена в истинността на станалото на планината Тавор.

Това се извършило малко преди спасителните страдания, когато нашият Господ се преобразил пред очите на Своите трима ученици - Петър, Йоан и Яков, и заблестял в Своята нетварна божествена светлина, за да се уверят, че Той е Син Божи и така да нямат колебание, когато станат свидетели по-късно на Неговите поругания, кръстната смърт и полагане в гроб. Заедно със светите апостоли, като Господни свидетели били и старозаветните пророци Мойсей и Илия, които разговаряли с Христа. Тогава се явил облак, който ги засенил и се чул глас из облака, който утвърждавал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте“ (Мат. 17:5). Когато чули това, учениците паднали ничком и твърде много се уплашили. Но Христос, като се приближил, допрял се до тях и казал: „Станете и не бойте се!“ (Мат. 17:6).

Днес ние бяхме свидетели, чрез вярата си, в евангелското събитие и чухме този глас, който е глас на учение, богопознание и вяра. Вярата в нетварната светлина, която просвещава света и дава възможността за обожението на човека. Тази светлина е силата, Божията помощ, която ни е необходима, за да преобразим човешката си природа. Светлина, която пропъди мрака и обля изплашените апостоли, дарявайки ги със сила и надежда за наследяване на Царството Божие. Светлина на мълчанието, пред която тръпне и немее всяка земна твар.

Преображение Господне, това дивно евангелско събитие, в многовековната история на Църквата е носело много богословски спорове, които достигат своя апогей през 14 век. Въпросът винаги е бил дали светлината, която са видели Христовите ученици, е действителната Божествена светлина, или това е сътворената, веществена светлина. Кое е вярното за случилото се на Тавор – думите от "Символа на вярата", които гласят „Светлина от Светлина“, или словата от старозаветния библейски разказ за сътворяването на света - „Рече Бог: да бъде светлина” (Бит. 1:3).

Отците на Православната ни църква, и главно свети Григорий Палама, винаги са защитавали богословската истина, че Христовите ученици са били в действителната Божествена светлина, която е „Светлина от Светлина“ и въобще, че на човешката природа е дадена възможността да види тази нетварна Светлина. Ние дори сътворени по Божия промисъл, чрез Божията благодат и според силата на вярата ни можем да видим несътворената Светлина и да бъдем свидетели на Преобразяването на нашия Господ Иисус Христос.

В празничния тропар на Преображението се молим: „Преобразил си се на планината, Христе Боже, и си показал на учениците Си Твоята слава, доколкото можаха да възприемат. Да блесне, по молитвите на Богородица, и за нас грешните Твоята вечна светлина“.

За да се сподобим с радостта на това блаженство, на нас ни е нужна вяра. Вярата в истинската Светлина, просвещаваща всеки човек, „вярата, която действа чрез любов“ (Гал. 5:6), чрез която ни огрява Христовата светлина, та непрестанно да се издигаме от съвършенство към съвършенство, във възрастването в добродетелите на благочестието.

Този празник е вдъхновение за всички нас. Подвигът на съвременния християнин се състои в постоянното изкачване на духовния Тавор. Ние носим в сърцата си желанието за срещата с Преобразилия се Христос, която е среща реална, обгърната с Божествената светлина на таворска тайна. Християните винаги са търсели и търсят в своя духовен път отблясъците на сияещия преобразен Богочовек, разкрил се в човешката история на този свят.

Да се помолим на Преобразилия се в славата Си Господ Иисус Христос да се докосне с лъчите на Своята нетварна светлина до нашите души и сърца и духовно да ни преобрази, и да блесне Неговата любов в сърцата на нас грешните.

Светодавче, Христе Боже наш, слава Тебе!

Амин.

+++

Слово, произнесено на 6 август 2015 г. в храм „Преображение Господне“, гр. София

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриаршеско слово за Преображение ГосподнеПатриаршеско слово за Преображение Господне В храмаХрамов празник в столичния храм "Преображение Господне"
« предишна новинаследваща новина »