ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

06 август 2015 18:08, Софийска митрополия
Патриаршеско слово за Преображение Господне

„Ние ви явихме силата и пришествието на Господа нашего Иисуса Христа, не като следвахме хитро измислени басни, а като станахме очевидци на Неговото величие“ (2 Петр.1:16).

СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В днешното апостолско четиво свети апостол Петър, един от свидетелите на чудното преобразяване на нашия Господ Иисус Христос, утвърждава вярващите от всички времена в истинността на станалото на планината Тавор.

Това се извършило малко преди спасителните страдания, когато нашият Господ се преобразил пред очите на Своите трима ученици - Петър, Йоан и Яков, и заблестял в Своята нетварна божествена светлина, за да се уверят, че Той е Син Божи и така да нямат колебание, когато станат свидетели по-късно на Неговите поругания, кръстната смърт и полагане в гроб. Заедно със светите апостоли, като Господни свидетели били и старозаветните пророци Мойсей и Илия, които разговаряли с Христа. Тогава се явил облак, който ги засенил и се чул глас из облака, който утвърждавал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте“ (Мат. 17:5). Когато чули това, учениците паднали ничком и твърде много се уплашили. Но Христос, като се приближил, допрял се до тях и казал: „Станете и не бойте се!“ (Мат. 17:6).

Днес ние бяхме свидетели, чрез вярата си, в евангелското събитие и чухме този глас, който е глас на учение, богопознание и вяра. Вярата в нетварната светлина, която просвещава света и дава възможността за обожението на човека. Тази светлина е силата, Божията помощ, която ни е необходима, за да преобразим човешката си природа. Светлина, която пропъди мрака и обля изплашените апостоли, дарявайки ги със сила и надежда за наследяване на Царството Божие. Светлина на мълчанието, пред която тръпне и немее всяка земна твар.

Преображение Господне, това дивно евангелско събитие, в многовековната история на Църквата е носело много богословски спорове, които достигат своя апогей през 14 век. Въпросът винаги е бил дали светлината, която са видели Христовите ученици, е действителната Божествена светлина, или това е сътворената, веществена светлина. Кое е вярното за случилото се на Тавор – думите от "Символа на вярата", които гласят „Светлина от Светлина“, или словата от старозаветния библейски разказ за сътворяването на света - „Рече Бог: да бъде светлина” (Бит. 1:3).

Отците на Православната ни църква, и главно свети Григорий Палама, винаги са защитавали богословската истина, че Христовите ученици са били в действителната Божествена светлина, която е „Светлина от Светлина“ и въобще, че на човешката природа е дадена възможността да види тази нетварна Светлина. Ние дори сътворени по Божия промисъл, чрез Божията благодат и според силата на вярата ни можем да видим несътворената Светлина и да бъдем свидетели на Преобразяването на нашия Господ Иисус Христос.

В празничния тропар на Преображението се молим: „Преобразил си се на планината, Христе Боже, и си показал на учениците Си Твоята слава, доколкото можаха да възприемат. Да блесне, по молитвите на Богородица, и за нас грешните Твоята вечна светлина“.

За да се сподобим с радостта на това блаженство, на нас ни е нужна вяра. Вярата в истинската Светлина, просвещаваща всеки човек, „вярата, която действа чрез любов“ (Гал. 5:6), чрез която ни огрява Христовата светлина, та непрестанно да се издигаме от съвършенство към съвършенство, във възрастването в добродетелите на благочестието.

Този празник е вдъхновение за всички нас. Подвигът на съвременния християнин се състои в постоянното изкачване на духовния Тавор. Ние носим в сърцата си желанието за срещата с Преобразилия се Христос, която е среща реална, обгърната с Божествената светлина на таворска тайна. Християните винаги са търсели и търсят в своя духовен път отблясъците на сияещия преобразен Богочовек, разкрил се в човешката история на този свят.

Да се помолим на Преобразилия се в славата Си Господ Иисус Христос да се докосне с лъчите на Своята нетварна светлина до нашите души и сърца и духовно да ни преобрази, и да блесне Неговата любов в сърцата на нас грешните.

Светодавче, Христе Боже наш, слава Тебе!

Амин.

+++

Слово, произнесено на 6 август 2015 г. в храм „Преображение Господне“, гр. София

Снимки: Весела Игнатова

Снимки

Патриаршеско слово за Преображение ГосподнеПатриаршеско слово за Преображение Господне В храмаХрамов празник в столичния храм "Преображение Господне"
« предишна новинаследваща новина »