ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Господне в пловдивския храм "Св. Преображение Господне", ж.р. "Тракия"

07 август 2015 12:07, Пловдивска митрополия
Преображение Господне в Пловдив

На 6 август светата Православна църква чества големия Господски празник Преображение Господне.

В деня на това велико евангелско събитие от земния живот на Господ Иисус Христос пловдивският храм, посветен на Христовото Преображение, отбелязва своя храмов празник за трета поредна година. Той е единственият православен дом Божий в над 80-хилядния жилищен район „Тракия”.

В навечерието на празника - 5 август, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави празничната вечерня с петохлебие.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, председателят на храм „Св. Преображение Господне” протойерей Теодосий Лозанов, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Младен Добрев.

Множество християни се събраха под купола на храм „Преображение Господне” , за да влязат в радостта на енорията и заедно да отбележат един от най-големите Господски празници - славния ден на Христовото Преображение.

В края на богослужбата викарният епископ Арсений приветства богомолния народ по случай настъпващия празник на този велелепен дом Божий „Преображение Господне” от името на Негово Високопреосвещенство правоправещия архиерей на Пловдивска епархия митрополит Николай.

Знеполският епископ Арсений се обърна към миряните с думите: ”Празникът Преображение Господне ни дава възможност да си припомним всичко това, което е станало на планината Тавор. Ликът на Спасителя и Неговото физическо тяло се преобразили. Какво означава думата „преображение”? Хората различно променят своя начин на живот, но не всяко изменение е преображение. Само придобиването на такъв образ, който многократно е по-висш и по-прекрасен от предишния, се нарича с тази възвишена дума „преображение”. Господ дошъл в света да го преобрази и той да придобие такъв образ, който многократно превишава по сила, по величие и по красота този образ, който е. Следователно Преображението това е мечта, това е надежда, това е задача. И тази е програмата, която Господ дал на човешкия род, към това сме призвани и всички ние - да преобразяваме себе си и заобикалящия ни свят.”

„Преобразил си се на планината, Христе Боже,

показвайки на учениците Си Твоята слава според силите им;

нека възсияе и над нас Твоята вечна светлина

по молитвите на Богородица: Светодавче, слава на Тебе!”

На 6 август - Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Преображение Господне” в пловдивския район „Тракия”.

В края на Великото славословие владиката пострига Божия раб Петко за четец и певец на Българската православна църква.

В духовното тържество с архиерея съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия - свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, председателят на храм „Св. Преображение Господне” протойерей Теодосий Лозанов и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха кметът на ж.р.” Тракия ” Костадин Димитров, ктиторът на велелепния дом Божий и архонт на Пловдивска митрополия Петър Манджуков, народният представител Здравко Димитров, ректорът на ПУ ”Св. Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов, носителят на ордена „Св. ап. Ерм” I-ва степен строителният предприемач Иван Михайлов и богомолен народ, който беше изпълнил до краен предел храма.

Множество християни, малки и големи, в този ден пристъпиха към светите Тайни Христови, с надеждата, че заедно с тях ще приемат и част от Таворската светлина, която ще остане да свети в душата им.

Пловдивският митрополит Николай прочете специална молитва и освети принесения лозов плод, което по традиция се извършва на празника Преображение Господне.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай призова всички към духовно преобразяване чрез сърдечно покаяние.

В словото си владиката каза: „Всеки има своя среща с чудото. На някои са нужни видими, разтърсващи съзнанието знаци. За други е достатъчно само по-внимателно да погледнат на Божия свят, на околния свят, на самите себе си, за да видят Божието присъствие. И колкото повече на човека е нужно потресаващо въображението чудо, толкова по-малко този човек е готов за това: чудото да види Бога. Даже ако родната му майка или баща му възкръснат, няма да стане вярващ онзи човек, който казва, че в такъв случай той ще повярва. Но Бог не поразява нашето съзнание с чудеса, които с непреодолима сила биха ни привлекли към Него. Ако Бог би използвал такива чудеса, Той би ни лишил от свободата сами да избираме между вярата в Него и неверието. А Господ предоставя тази свобода на човека. За да повярваш, не е нужно да чакаш поразяващо съзнанието чудо, а трябва да видиш Бога в духовния свят. Най-горещата и най-искрената и постоянна памет за Бога ни дава възможност да видим Бога.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, дякон Младен Добрев и дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/953-05082015g-arhiereiska-vechernya-hram--sv-preobrazhenie-gospodne---zhr--trakiya---gr-plovdiv-.html

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/954-06082015g--preobrazhenie-gospodne--arhiereiska-sveta-liturgiya-hram-sv-preobrazhenie-gospodne-zhr-trakiya---gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Преображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПловдивски митрополит НиколайЗнеполски епископ АрсенийПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в ПловдивПреображение Господне в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »