ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приключи Поклонническият поход "Св. Йоан Рилски" 2015 г.

09 август 2015 17:27, Софийска митрополия
Поклонническият поход "Св. Йоан Рилски" 2015 г.

На Преображение Господне с тържествена св. Литургия в Рилския манастир приключи шестото издание на Поклонническия път "Св. Йоан Рилски Чудотворец", организиран от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и Столична община. Близо 170 поклонници от цяла България (плюс няколко човека, дошли специално от други страни) извървяха пеша пътя от София до Рилския манастир, започнат на 01.08.2015 г., след св. Литургия и водосвет в столичния храм „Св. София” и лития до Ротондата „Св. вмчк Георги Победоносец”.

За първи път тази година имаше и група, която беше тръгнала пеша от Велико Търново на 27.07.2015 г., за да може така да бъде извървян целият път на мощите на светеца.

Пътят от София до Рилския манастир възлиза на около 100 км и минава през планините Витоша, Верила и Рила, като основните точки са х. Кумата, Черни връх, с. Ярлово, с. Белчин, с. Клисура, Лакатишка Рила, Паничище, Седемте Рилски езера, Рилският манастир и Пещерата на св. Йоан Рилски. Навсякъде поклонниците бяха радушно приети от местните жители, които им оказваха голямо гостоприемство.

Групата беше предвождана от протосингела на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов. Той беше придружаван от свещ. Николай от столичния храм „Св. Димитър” и свещ. Давид Йовчев от великотърновския храм „Св. св. Константин и Елена”. За водосвета на езерото „Бъбрека” се включиха и свещ. Стоян Бербатов от Благоевград и свещ. Методий Корчев от столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Духовната радост на поклонниците се усилваше и от изчитането на Акатиста на св. Йоан Рилски и Молебния канон на Пресвета Богородица, както и от светите Литургии, на които те можеха молитвено да участват. Те бяха отслужени в параклиса „Св. Йоан Рилски” до х. Кумата, Витоша, в 9 Неделя след Петдесетница, и в Рилския манастир на празника Преображение Господне.

Кулминацията на пътуването беше влизането в Рилския манастир на 05.08.2015 г. вечерта, когато след изтощителен преход поклонниците стигнаха до манастира и пеейки тропара на св. Йоан Рилски, се поклониха пред светите му мощи. Те бяха радушно приети от братството на Рилската света обител и безплатно настанени да пренощуват в манастира. На другия ден взеха участие в тържествената св. Литургия за Преображение Господне, на която много от тях приеха св. Причастие.

След манастирския обяд, организиран за поклонниците от рилските братя, групата се отправи към параклиса „Успение на Св. Йоан Рилски” и Пещерата, в която е живял светецът. Там с прочитането на Акатист на св. Йоан Рилски и с прочувствената реч на ставроф. ик. Ангел Ангелов завърши тазгодишният поклоннически път и участниците се отправиха към София.

Думите са слаби да изразят благодарността, радостта и умилението на поклонниците, които, пеейки тропара на св. Йоан Рилски, успяха да стигнат до Рилския манастир и да се поклонят на мощите на светеца.

Св. Йоане, моли Бога за нас - да ни дава здраве и сили, за да можем догодина пак да се срещнем по същото време и да тръгнем по стъпките ти!

 

 

Текст и снимки: Пенка Христова

 

 

Снимки

Поклонническият поход "Св. Йоан Рилски" 2015 г.Поклонническият поход "Св. Йоан Рилски" 2015 г.Поклонническият поход "Св. Йоан Рилски" 2015 г.Поклонническият поход "Св. Йоан Рилски" 2015 г.
« предишна новинаследваща новина »