ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничната света Литургия в храм "Преображение Господне" в курортен комплекс "Боровец"

09 август 2015 18:50, Софийска митрополия
Преображение Господне в храма в к.к. "Боровец" - 6 август 2015 г.

В големия български курортен комплекс "Боровец" на 6 август 2015 г. бе отслужена тържествена св. Литургия по повод храмовия празник на храм "Преображение Господне", намиращ се в самия курорт.

Този храм се обгрижва от сестринството на девическия манастир "Покров Богородичен" в гр. Самоков още от 1993 г., когато по решение на Софийска св. митрополия управлението на имотите и всичко свързано с храм "Преображение Господне" чрез нарочно писмо е поверено на манастира "Покров Богородичен" - Самоков.

Това е единственият храм в община Самоков, който празнува Преображение Господне като свой храмов празник. Дървеният храм в к.к. "Боровец" има самобитна външна архитектурна част в катедрално-готически стил.

Големият Господски празник започна още на 5 август т.г. с тържествена вечерня, водена в съслужение от свещениците Любомир Мишков, Михаил Колев и Георги Николов. Присъстваха също и монахините от манастира "Покров Богородичен".

Празничната света Литургия на Преображение Господне отслужи отец Любомир Мишков. Храмът бе препълнен до краен предел с богомолци от съседни села, работещи и почиващи в курорта. С пеене на клироса участва и група поклонници от София, водени от презвитера Валя Кантарджиева. Множество деца и възрастни християни се причастиха.

Празничният водосвет, заедно с освещаването на обредните хлябове и на изобилието от грозде, се състоя в самия храм.

ЧЕСТИТА И СВЕТЛА БЕ РАДОСТТА ОТ СРЕЩАТА С ПРЕОБРАЗИЛИЯ СЕ ХРИСТОС, ЧИЯТО СВЕТЛИНА ПРОСВЕЩАВА И ПРЕОБРАЗЯВА САМИТЕ НАС!

Текст и снимки: Девически манастир "Покров Богородичен" - Самоков
Страницата подготви: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Преображение Господне в храма в к.к. "Боровец" - 6 август 2015 г.О. Любомир причастява майка Пелагия от Самоковския манастирПреображение Господне в храма в к.к. "Боровец" - 6 август 2015 г.Празникът в БоровецПразникът в БоровецПразникът в БоровецО. Любомир Мишков
« предишна новинаследваща новина »