ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов музикален (двоен) албум с песнопения, издаден от Ловчанска митрополия

11 август 2015 12:09, Ловчанска митрополия
Новият албум с песнопения

Излезе новият музикален (двоен) СD албум "Православна музика за малки и големи", издание на Ловчанска света митрополия. Определян от специалистите като "православен музикален бисер", албумът съдържа детски православни песни, инструменталите към тях, празнични тропари, литургийни и други църковни песнопения, както и стихове с духовна поезия. Проектът е реализиран с благословението и помощта на Ловчанския митрополит Гавриил.

Първият диск на албума съдържа детски песни с православна тематика в изпълнение на ръководителя на проекта Олга Цветкова и детска вокална група "Малчугани" към Музикален център "Art Libitum" с художествен ръководител Йордан Владев. Музиката е композирана по стихове на архим. Серафим (Алексиев), мон. Валентина (Друмева) и г-жа Росица Николова и е дело на Олга Цветкова, музикален педагог, артист-изпълнител на част от детските песни, както и на художествените текстове към тях, богослов и концертиращ музикант, носител на награди от национални и международни конкурси. Аранжиментите са направени от Иво Минков и Йордан Владев. Духовната поезия в албума принадлежи на архим. Серафим (Алексиев), Росица Николова и Магдалина Ковачева.

Вторият диск на албума съдържа 35 празнични тропари и кондаци от неподвижния и подвижен годишен богослужебен кръг, както и песнопенията: "Чистая Дево", гл. 5; "Отче наш", гл. 5; "Достойно ест", гл. 1; "Тебе поем", гл. 5; "Иже херувими", гл. 1; "Богородице Дево, радуйся", гл. 5. Изпълнението е на известния църковен псалт Никола Антонов - дългогодишен певец и солист към едни от най-престижните църковни хорове в България. От 2013 г. г-н Антонов е ръководител и солист на формацията за източноцърковна музика "Трисагион", която за краткото време от своето създаване придоби голяма популярност и продължава да печели любовта на православната аудитория не само в България, но и в чужбина. Формация "Трисагион" е лауреат и на международни конкурси и фестивали за църковна и хорова музика.

В диска се съдържа и малка красиво илюстрирана книжка с текстовете на детските песни и допълнителна информация.

Албумът "Православна музика за малки и големи" се препоръчва от доц. д-р Магдалена Легкоступ, специалист в областта на методиката на религиозното обучение, като музикално пособие по предмета Религия-Православие. Той може да бъде полезен както в общообразователното училище, така и в културно-просветните православни енорийски центрове и неделни училища, в духовните семинарии и богословски факултети.

Ловчанска света митрополия изказва сърдечна благодарност на: ръководителя на проекта г-жа Олга Цветкова за нейната всеотдайност и професионализъм; на г-н Никола Антонов за безвъзмездния му труд и красивото, завладяващо със своите интерпретации изпълнение на прекрасните църковни песнопения; на г-жа Калина Пиронкова - автор на художествения дизайн на албума, подарила труда си с любов; както и на всички други участници, спомогнали да се реализира този музикален продукт.

Музикалният албум "Православна музика за малки и големи" се разпространява на цена 10 лв. и скоро ще бъде наличен в големите църковни книжарници в София. Може да бъде поръчан и от Ловчанска света митрополия на адрес:

redaktori@predanie.bg

или на тел.: 0888 286 937

Източник: http://predanie.bg/

 

 

Снимки

Новият албум с песнопенияНовият албум с песнопенияНовият албум с песнопения
« предишна новинаследваща новина »