ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборна архиерейска св. Литургия в Ивайловград

16 февруари 2010 15:18, Пловдивска митрополия
Митрополит Николай и митрополит Дамаскин

14 февруари – Неделя Сиропустна и Успение на св. Кирил Славянобългарски (св. мчк Трифон – стар стил) е ден обявен за празник на Ивайловград - духовен околийски център в Пловдивска епархия. По традиция празничният ден започва с архиерейска св. Литургия, отслужена от кириарха на Пловдивска епархия, в старинния храм „Св. Преображение Господне”. Тази година, за голяма радост на ивайловградчани и гостите на града, дошли за празника, те получиха сугуба благодат. Архиерейската св. Литургия бе съборна – отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение с Негово Високопреосвещенство митрополита на Дидимотихо, Орестиада и Суфли Дамаскин. В богослужението взеха участие както свещениците от Ивайловградска духовна околия, от Хасковска духовна околия на Пловдивска епархия и от епархийския център – Пловдив, така и дошлите със своя кириарх свещеници от Гърция.

В края на св. Литургия към изпълнилия храма богомолен народ с прочувствено слово, посветено на прошката, се обърна Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. Пловдивският митрополит припомни отминалите три подготвителни недели, в които св. Православна църква по чуден и дълбоко промислителен начин ни подготвя за времето на големия подвиг на предстоящия Велик пост. Негово Високопреосвещенство обърна особено внимание на примера на блудния син. Той осъзнал падението си, хранейки се с рожковите на греха, и твърдо решил да излезе от това си състояние и да се върне в дома на баща си, молейки за прошка. Така и ние, трябва да пожелаем да излезем от греховния мрак, и да се върнем при Отца си. А Той, нашият Небесен Отец, ни очаква, като приготвя за нашето завръщане богата трапеза на духовни дарове.

Митрополит Николай се обърна със сърдечен поздрав и към своя събрат митрополит Дамаскин, възкликвайки с думите на Псалмопевеца: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят заедно”. Негово Високопреосвещенство подари на високия гост палица, като му благопожела: не с въздишка, а с голяма духовна радост и съзнание да изпълнява архипастирското си служение, сигурен в молитвената подкрепа, която винаги ще има в лицето на Пловдивския митрополит и честния клир на Пловдивска епархия.

В отговор Негово Високопреосвещенство митрополит Дамаскин подари на митрополит Николай енголпие, искрено признавайки, че в тази братска богослужба, отслужена на два езика – гръцки и български, е изживял предварително предстоящата Неделя Православна.

С лития двамата митрополити, българското и гръцкото свещенство и множеството изпълнило храм „Св. Преображение” се отправиха към площада на града, където бе отслужен водосвет и зарязани по стародавна традиция лозовите насаждения. Тук приветствени слова произнесоха кметовете на Ивайловград и на съседния гръцки град Кипринос.

Празникът продължи с народни тържества.

Текст: прот. Емил Паралингов

 

 

Снимки

Съборна архиерейска св. Литургия в ИвайловградСъборна архиерейска св. Литургия в ИвайловградСъборна архиерейска св. Литургия в ИвайловградСъборна архиерейска св. Литургия в Ивайловград
« предишна новинаследваща новина »