ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Неофит прочете първата част от канона на св. Андрей Критски

16 февруари 2010 15:43, Русенска митрополия
Покаен канон на св. Андрей Критски

През първата седмица на Великия пост в православните храмове се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски (†720 г.). От понеделник до четвъртък на тази първа седмица се чете по една от четирите части на канона. Целият канон на св. Андрей Критски се чете в сряда на петата седмица от Великия пост.

На 15 февруари митрополит Неофит прочете в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе първата част от Великия покаен канон на Критския архиепископ Андрей. Канонът се чете вмъкнат в последованието на Великото повечерие, преди изпълняването на тържественото великопостно песнопение „Господи на силите с нас бъди”. На клира припевът на канона: „Помилвай ме, Боже, помилвай ме”, се изпълняваше от храмовото духовенство заедно с богослови, членове на русенската епархийска администрация. След прочитането на първата част от канона митрополит Неофит се обърна към вярващите с проповед върху съдържанието му, използвайки подходящи за целта цитати от св. Йоан Златоуст.

Тази вечер, вторник, втората част от покайния канон на св. Андрей Критски ще прочете Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит.

Приканваме благочестивите християни да вземат молитвено участие в това трогателно богослужение и заедно да изпросим Божията милост над нас, възгласяйки покайния припев на канона: „Помилвай ме Боже, помилвай ме”.

Текст, снимки и видео: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Покаен канон на св. Андрей КритскиПокаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечериеКоленопреклонна молитва

Видео

Покаен канон на св. Андрей Критски

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

Четене на св. евангелие

« предишна новинаследваща новина »