ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Програма за празника Успение Богородично в Бачковския манастир

12 август 2015 09:55, Бачковска света обител
Бачковски манастир

Манастирското братство и игуменът на Бачковския манастир приканват всички православни християни да вземат молитвено участие в храмовия празник на светата обител на 15. 08. 2015 г.

Празненствата ще протекат при следния ред:

Начало - на 14.08. в 19,00 ч. с 9-и час с малка вечерня;

19-20 ч. - междучасие – почивка;

21 ч. - Всенощно бдение:

1. Повечерие с Велика вечерня, на вечернята ще се прочете Молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир.

2. Около 23 ч. - петохлебие.

3. Около 24 ч. - начало на утренята – на това чинопоследование ще се отслужи Опело на Пресвета Богородица, след което ще започне литийно шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира.

Пред портите на светата обител ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма.

4. Около 4 ч. сутринта на 15.08. започва св. Литургия за празника Успение на св. Богородица.

5. Около 7 ч. в двора на манастира ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

6. В 12,00 ч. ще бъде осветен корбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника.

7. В 18,00 ч. вечерта ще се отслужи Велика вечeрня.

 

Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от 14.08. сутринта до 15.08. вечерта, докато има посетители.

Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци, сред които и членове на хора „Роман Сладкопевец”.

Телевизия ТВ7 е медията, която е поела отразяването на празника, ще има преки включвания от отделните моменти, а „Жокер медия” е осигурила видеостена в двора на манастира, на която богослужебният цикъл ще бъде излъчван постоянно и пряко.

От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, минерална вода, дарена от „Нова трейд” ЕООД, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазването на обществения ред.

Манастирското братство приканва всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски – мирно, спокойно и благочестиво.

 

 

« предишна новинаследваща новина »