ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втората част на покайния канон на св. Андрей Критски в София

16 февруари 2010 21:32, Софийска митрополия
Втора част на покайния канон на св. Андрей Критски в София

"Няма ли да въздъхнеш, душо: "Помилуй мя, Боже, помилуй"?

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, в древния столичен храм „Света София – Премъдрост Божия“ бе прочетена втората част на покайния канон на св. Андрей Критски. Той бе отслужен от викария на Софийския митрополит Максим – Знеполски епископ Йоан. В съслужение с Негово Преосвещенство участваха храмовото духовенство и трима дякони.

Във великопостната вечерня молитвено участие взеха Стобийският епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Дионисий, столични свещенослужители и голямо множество софиянци.

В края на молитвеното последование епископ Йоан се обърна с трогателно слово към изпълнилите храма богомолци за духовния и житейски път на християнина. В него той каза: "На Страшния Христов съд е краят на тази покайна молитва: Помилуй мя, Боже, помилуй! Не преди това. Тя се прекратява тогава, когато пред лицето на вселената се реши нашата участ. След този момент вече за тази молитва няма да има място. В рая при праведниците ще остане една радост и вечно славословие на името Божие, в ада за грешниците ще бъде вопъл на отчаяние и „скърцане със зъби”... Каква участ очаква нас? Един Господ знае. Нека да въззовем към Господа от цялата си душа: помилуй нас! Дай на всички преди свършека покаяние. Защото покаянието е надежда, а надеждата съединена с любов няма да бъде отхвърлена от Господа" - завърши епископът.

Св. Андрей Критски († 713) е написал много стихири, трипесници и канони, като най-известната му творба и върхът на неговото поетическо творчество е 250 тропаровия “Велик покаен канон”, който се изпълнява на части през първата седмица на св. Четиридесетница до четвъртък на Великото повечерие, а целият - в сряда на петата седмица по време на Малкото повечерие.

В този Велик канон са изредени всички забележителни прояви на истинско покаяние от Адам до благоразумния разбойник. Считан за своеобразна покайна автобиография, бил занесен в Константинопол лично от св. Андрей, заедно с житието на св. Мария Египетска, написано от св. Софроний Йерусалимски, като от този момент канонът бил включен в богослуженията през Великият пост.

 

Целия текст на Словото на Знеполски епископ Йоан прочетете в "Православна мисъл": http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=32

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Икона на св. Андрей КритскиАрхимандрит Дионисийо. Кирил Попов и Софийския свещенически хоро. Кирил Попов, диригент на Софийския свещенически хорВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в СофияЗнеполски епископ ЙоанВтора част на покайния канон на св. Андрей Критски в София Втора част на покайния канон на св. Андрей Критски в София Втора част на покайния канон на св. Андрей Критски в София Четене на св. ЕвангелиеКоленопреклонна молитва Знеполски епископ Йоан"Помилуй мя Боже, помилуй!""Помилуй мя Боже, помилуй!"Красиви и нежни цветя в знак на благодарност оставени в храмаХрам "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »