ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панигирът на Троянската св. обител. ПРАЗНИЧНА ЛИТУРГИЯ за Успение Богородично

17 август 2015 21:44, Троянски манастир
Стенопис от съборния  храм на Троянския манастир

В деня, в който светата Църква отбелязва славното възхождение в тяло на Пресветата Дева от преходния и временен живот във вечния, Троянската ставропигиална обител отбелязва своя най-голям храмов празник (панигир).

От ранна утрин до късно посред нощ манастирските порти стояха разтворени да приемат многохилядните вярващи, дошли от близо и далеч „да изкажат благодарността си, да изплачат болката си, да разкрият трудното си битие и да потърсят защитата на небесната Застъпница – пресветата Дева Мария” под утешителната опека на „Пресвета Богородица Троеручица”, както отбеляза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

„Това е празник, който за всеки един християнин е много важен, свещен и достойно почитан. Но в днешния ден той е особено свят във връзка с това, че през тази година се навършват 40 ГОДИНИ от МОНАШЕСКОТО ПОСТРИЖЕНИЕ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ, а в днешния ден и 40 години от ръкоположението му в първата степен на йерархията – дяконската”, каза по време на светата Литургия Негово Преосвещенство Велички епикоп Сионий – игумен на ставропигията, обръщайки вниманието на молещите се в храма към тази годишнина.

По повода след отслужването на празничната Полунощница с лития около храма с Богородичната плащаница, по подобие на Христовото Опело, празничната света Литургия бе възглавена от патриарх Неофит. Той бе посрещнат в храма придружаван от Теодор Атанасов - началник на патриаршеския кабинет, и Ангел Младенов – изпълнителен секретар при Софийска св. митрополия. В съслужение с него влязоха преосвещените епископи Велички Сионий и Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, високопреподобните архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод, и архимандрит Василий от братството на манастира, високоблагоговейният ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, благоговейно презвитерство, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, дякон Васил Танев и иподякони.

Откъм певницата се носеше свещено манастирско песнопеене от сборна група певци, под ръководството на преподавателя по източноцърковно пеене в Софийския богословски факултет Любомир Игнатов.

Молитвено присъстваха представители на държавната и местната власт, общественици и просветители. Сред тях бяха кметът на град Троян г-жа Донка Михайлова, зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов, и.д. ректор на Софийската семинария Димитър Костадинов и др.

През цялото време на светата богослужба потокът от поклонници пред чудотворния образ на Божията Майка „Троеручица” не секна. В строен ред, подсигурен от монасите, послушниците и всеотдайни семинаристи от двете духовни школи – Софийската и Пловдивската, вярващите хора можаха спокойно, в празнична тишина и поклонение да вземат молитвено участие в сакралното богослужение.

Към края на светата Литургия домакинът – епископ Сионий, се обърна към светейшия предстоятел на Българската църква: „Всесърдечно честитим на Ваше Светейшество този празник и молим пречистата Богородица, както и досега да Ви закриля, да подкрепя десницата Ви, да наставлявате вярно, както винаги, така и вовеки в светлината на светото Евангелие православния български народ и цялото негово изпълнение”.

За здраве, за благоденствие на българския клир и паство прозвуча мощно многолетствие.

На многая лета, светейши Владико!

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »