ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панигирът на Троянската св. обител. ПРАЗНИЧНА ЛИТУРГИЯ за Успение Богородично

17 август 2015 21:44, Троянски манастир
Стенопис от съборния  храм на Троянския манастир

В деня, в който светата Църква отбелязва славното възхождение в тяло на Пресветата Дева от преходния и временен живот във вечния, Троянската ставропигиална обител отбелязва своя най-голям храмов празник (панигир).

От ранна утрин до късно посред нощ манастирските порти стояха разтворени да приемат многохилядните вярващи, дошли от близо и далеч „да изкажат благодарността си, да изплачат болката си, да разкрият трудното си битие и да потърсят защитата на небесната Застъпница – пресветата Дева Мария” под утешителната опека на „Пресвета Богородица Троеручица”, както отбеляза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

„Това е празник, който за всеки един християнин е много важен, свещен и достойно почитан. Но в днешния ден той е особено свят във връзка с това, че през тази година се навършват 40 ГОДИНИ от МОНАШЕСКОТО ПОСТРИЖЕНИЕ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ, а в днешния ден и 40 години от ръкоположението му в първата степен на йерархията – дяконската”, каза по време на светата Литургия Негово Преосвещенство Велички епикоп Сионий – игумен на ставропигията, обръщайки вниманието на молещите се в храма към тази годишнина.

По повода след отслужването на празничната Полунощница с лития около храма с Богородичната плащаница, по подобие на Христовото Опело, празничната света Литургия бе възглавена от патриарх Неофит. Той бе посрещнат в храма придружаван от Теодор Атанасов - началник на патриаршеския кабинет, и Ангел Младенов – изпълнителен секретар при Софийска св. митрополия. В съслужение с него влязоха преосвещените епископи Велички Сионий и Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, високопреподобните архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод, и архимандрит Василий от братството на манастира, високоблагоговейният ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, благоговейно презвитерство, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, дякон Васил Танев и иподякони.

Откъм певницата се носеше свещено манастирско песнопеене от сборна група певци, под ръководството на преподавателя по източноцърковно пеене в Софийския богословски факултет Любомир Игнатов.

Молитвено присъстваха представители на държавната и местната власт, общественици и просветители. Сред тях бяха кметът на град Троян г-жа Донка Михайлова, зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов, и.д. ректор на Софийската семинария Димитър Костадинов и др.

През цялото време на светата богослужба потокът от поклонници пред чудотворния образ на Божията Майка „Троеручица” не секна. В строен ред, подсигурен от монасите, послушниците и всеотдайни семинаристи от двете духовни школи – Софийската и Пловдивската, вярващите хора можаха спокойно, в празнична тишина и поклонение да вземат молитвено участие в сакралното богослужение.

Към края на светата Литургия домакинът – епископ Сионий, се обърна към светейшия предстоятел на Българската църква: „Всесърдечно честитим на Ваше Светейшество този празник и молим пречистата Богородица, както и досега да Ви закриля, да подкрепя десницата Ви, да наставлявате вярно, както винаги, така и вовеки в светлината на светото Евангелие православния български народ и цялото негово изпълнение”.

За здраве, за благоденствие на българския клир и паство прозвуча мощно многолетствие.

На многая лета, светейши Владико!

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова
« предишна новинаследваща новина »