ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град Пловдив

17 август 2015 10:24, Пловдивска митрополия
Успение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град Пловдив

„При раждането си съхранила девството си, при успението не си оставила света, Богородице.

Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.”

Тържествен камбанен звън огласи двора на катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив.

Архиереят на Пловдивска епархия митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия.

В края на великото славословие митрополит Николай пострига Михаил за четец и певец на Българската православна църква.

С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовният надзорник при Пловдивска митрополия и председател на храм „Успение Богородично” свещеноиконом Тодор Хаджиев, храмовото духовенство и свещенослужители от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха народният представител Здравко Димитров, строителният предприемач Иван Михайлов, проф. д-р Георги Паскалев и хиляди вярващи, които бяха дошли, за да почетат Богородичния празник, да се поклонят на небесната Царица, да помолят за себе си и за близките си нейната помощ и закрила.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство се обърна с тържествено слово за Пречистата, за нейните добродетели, заради които се удостоила да възкръсне в третия ден след Успението си и с тялото си била взета жива на небето, където нейният Син и Господ я поставил на по-почетно място от всички ангели:

„Отбелязваме днес голям празник - Успение на Пресвета Богородица, и заедно с цялата Църква се радваме на събитието, спомена за което е донесло до нас Свещеното Писание и Свещеното Предание на вселенската Христова Църква. Блажената кончина на света Богородица, нейното успение е велик празник - летен Великден.

Възпоменавайки Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, нейното преславно успение, нека винаги да помним за успението и смъртта на Божията Майка. Велик, голям църковен празник! В тази прослава на събитието за смъртта на Божията Майка е вярата на всички предишни поколения, че смъртта не означава край на живота, а голям знак, че след смъртта е възкресението, било възнасянето на пречистата Царица небесна в небесните обители на своя Син с душа и тяло, като знак за безсмъртието на човека, като знак за вечния живот, като знак за Божието всемогъщество. Амин!”

 

Икона с образа на великия Божи угодник, целител и чудотворец свети архиепископ Лука Симферополски с вградена частица от одеждата му - за благословение и освещение на богомолния народ, донесе Ангел Бончев, който бе пратеник на Пловдивската света митрополия на тържествата в гр. Симферопол /Украйна/ по повод празника на св. Лука, където се покоят целебните му мощи.

Към Светите Тайни пристъпиха христолюбиви миряни, присъстващи на богослужбата.

Духовното тържество за Успението на Пресвета Богородица завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/961-15082015g-arhiereiska-sveta-liturgiya--katedralen-hram--uspenie-bogorodichno--gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Успение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град ПловдивУспение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град Пловдив
« предишна новинаследваща новина »