ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преждеосвещена литургия в столичния старинен храм "Св. София - Премъдрост Божия"

17 февруари 2010 12:24, Софийска митрополия
Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"

На 17 февруари в столичния старинен храм "Св. София - Премъдрост Божия" първата Преждеосвещена литургия през настоящия Велик пост оглави Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод. В съслужение с него бяха предстоятелят на храма ик. Ангел Ангелов, чредният свещеник ик. Веселин Арнаудов и дякон д-р Петър Стоименов.

В словото си след светата Литургия еп. Наум разкри смисъла и значението на Преждеосвещената литургия и призова богомолците да засилят през поста своето духовно трезвение, да очистят сърцата и душите си, за да могат достойно да приемат страшните Христови Тайни.

Преждеосвещената литургия e специфично великопостно богослужение, особено с това, че последованието не включва тайнството евхаристийния канон, а вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна Василиева или Златоустова св. Литургия.

Началото си тази Литургия води от първите векове на християнството. При установяването на Великия пост счели, че в дните на строг пост, в дните на скръб и покаяние не подобава да се извършва обичайната тържествена и пищна в своето благолепие св. Литургия. За да се запази строгият характер на великопостното богослужение и същевременно християните да имат възможност да се причастяват, била въведена в службите на Великия пост и Литургията на Преди осветените Дарове.

Тази Литургия се извършва в сряда и петък през първите шест недели на Великия пост, в четвъртък на Петата неделя на Великия пост, когато се извършва паметта на св. Мария Египетска, понякога в деня, когато се чества паметта на светите 40 Севастийски мъченици, ако това се случи в постния период, както и в първите три дни на Страстната седмица (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда).

Окончателното съставяне на нейния чин се приписва на св. Григорий Двоеслов, папа Римски (VI век).

Текст и снимки: свещ. Йоан Карамихалев

 

 

Снимки

Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »